Foto: gov.me

Ministar finansija Novica Vuković saopštio je na konferenciji za medije da je evidentno da lokalne samouprave imaju veliki broj neizmirenih obaveza.

“Na kraju prošle godine poreska dugovanja crnogorskih opština, njihovih javnih ustanova i privrednih društava iznosila su 81,31 miliona dok za kredite opštine duguju još 107 miliona eura”, saopštio je Vuković.

Ministar je kazao i da je na kraju prošle godine u opštinama i njihovim preduzećima bilo skoro 16.000 zaposlenih, oko 1.000 više nego 2022. godine.

Kako je pojasnio od iznosa ukupnog poreskog duga opština oko 44 miliona eura se odnosi na reprogramirani dug dok je ostatak tekući poreski dug.

“Evidentno je da pojedinačne jedinice lokalne samouprave imaju veliki iznos neizmirenih obaveza po osnovu transfernih zajmova, poreskog duga tekućih i reprogramiranog duga kada je za godinu dana povećan broj zaposlenih kako u opštinama tako i u loklanim preduzećima i javnim ustanovama”, kazao je ministar Vuković.

Potrebno je, kako kaže, napraviti dinamiku izmirenja tih dugova i to, kako kaže, treba uraditi u saradnji sa Poreskom upravom.

Među opštinama koje su najviše dužne naveo je Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Ulcinj i Prijestonica Cetinje.

Pored dugovanja za poreze opštine imaju i kreditna dugovanja koja, kako kaže ministar, ukupno iznose 107 miliona eura.

Ministar je saopštio i na u opštinama i njihovim preduzećima imamo skoro 16.000 zaposlenih, što je u odnosu na godinu ranije više za 1.064 zaposlenih. U kontekstu povećanja broja zaposlenih naveo je opštine Budvu i Podgoricu.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta