Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, uputila je telegram povodom smrti Veljka Bulajića.

„Odlazak Veljka Bulajića ostavlja ogromnu prazninu u svijetu kulture jer se radi o istaknutom stvaraocu jedinstvenog opusa i izuzetne umjetničke snage, rigoroznom interpretatoru životne borbe, inspirisanog najsvjetlijim stranicama jugoslovenskih slobodarskih tradicija. Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije, sa svojim dramama, kompleksnostima ovog prostora i mentaliteta.

Od formativnih godina u kojima je bio u kulturnim krugovima nekadašnje zemlje, do priključenja Narodno oslobodilačkom pokretu i antifašistima, angažmana u razvoju podređenih društvenih klasa, puta ubijeđenog evropejca kosmopolitskog opredjeljenja sve do zalaganja na podsticanju vrijednosti demokratskog društva, Bulajić je vodio značajne bitke društvenog razvoja i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Radi se o velikanu jugoslovenskog kulturnog prostora koji je bio u stanju da dotakne najveće svjetske domete u oblasti filma osvajajući Kan, upisujući jugoslovensku kinematografiju u poduhvate magnitude uporedive jedino sa monumentalnim Kjubrikovim djelima, inspirišući i velikog Pabla Pikasa da od ukupno dva filmska plakata koje je uradio, jedan bude upravo za Veljkovu „Bitku na Sutjesci“ u čijoj ekipi su bili gorostasna imena poput Orsona Velsa. Nije zato slučajno da je to najveća i najznačajnija filmska produkcija Jugoslavije kojom je ovaj prostor bio relevantan i prepoznat kao dio svjetske kulturne baštine jedinstvenog kinematografskog rukopisa, pa je i sami Bulajić nosilac UNESCO nagrade, među brojnim prestižnim priznanjima koje je zavrijedio.

Stvaralački raspon obogaćen filmskim nagradama širom svijeta, kao i kandidatura za nagradu Akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar 1970. godine, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku vjerodostojni su prikaz jednog umjetničkog traga u vremenu i besmrtnosti istaknutog artiste koji je svoj život posvetio umjetnosti.

Njegova smrt me veoma žalosti i, dok izražavam njegovom liku i djelu najintenzivnije izraze zahvalnosti države Crne Gore, njegovoj porodici prenosim saučešće svijeta kulture.

Ministarstvo kulture i medija će čuvati umjetnicki genij Veljka Bulajića, promovišući njegovo monumentalno djelo i društveni angažman koji je trajno upisao Crnu Goru u savremeni umjetnički kontekst.”

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta