Foto: MKM

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović čestitala je Dan slobode medija. Ona je gostovala u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG, i poručila da je riječ o profesiji koja ima povećan rizik po bezbjednost, ali da je novim setom medijskih zakona tretirana i bezbjednost novinara.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ima mnogo medija, te ako bi se po tome gledalo moglo bi se reći da u zemlji imamo slobodu medija u  punom zamahu.

“U zemlji u kojoj je represija ne bi bilo toliko medija”, istakla je ona. 

Međutim, podcrtava da je  slobodan onaj medij koji je oslobođen od bilo koje vrste pritiska, te da novinari moraju biti čuvari demokratije.

“Crna Gora boluje od istih bolesti kao i cijeli svijet. Do konzumenta brže dolaze dezinformacije nego one prave”, kaže Vujovićeva.

Ističe da je svijet preživio jednu godinu ratnih dejstava, koja je bila  najtragičnija po novinare, posebno one koji su izvještavali sa ratom zahvaćenih područja.

Komentarišući najnoviji izvještaj Reportera bez granica prema kojem je Crna Gora  nazadovala za jednu poziciju i sada je 40. na listi od 180 zemalja po medijskim slobodama, Vujovićeva ističe da je do toga došlo jer je se od početka ove godine desilo devet napada na novinare.

Kaže da u Crnoj Gori postoje neki pozitivni trendovi, ali da novinar mora imati slobodu da “radi onako kako misli, bez uticaja”.

 Govoreći o setu medijskih zakona, Vujovićeva pojašnjava da će rad RTCG-a biti regulisan posebnim zakonom, i da će se uticati na način na koji se bira menadžment.

“Lokalni javni emiteri biće finansirani analogno načinu na koji se finansira nacionalni Javni servis, odnosno stabilno, održivo i stalno i bezbjedno. Svaka lokalna radio stanica, portal i televizija će imati izdatke iz lokalnog budžeta. To će dovesti do kvalitetnijeg programa i sigurnosti”, istakla je ministarka.

Kaže da će nakon što dobiju mišljenja od Evropske komisije,  zakoni trebalo da budu predočeni Vladi, usvojeni i da se, kako kaže, nađu tokom maja pred poslanicima.

Pojašnjava da bi na taj način  doprinijeli usvajajnju IBAR-a.

Pojasnila je da Zakon predviđa izmjene u formiranju Savjeta RTCG.

“Mi svoj dio nadležnosti prenosimo preko članova Savjeta. Malo su pojačane norme koje vrše tu depolitizaciju. NVO koje imaju finansijski iskaz da su se u prošloj godini bavili pitanjima medija mogu da predlože članove Savjeta. Oni moraju da pokažu ekspertizu u toj oblasti. Trebalo bi da budu još dva člana Savjeta”, kazala je Vujovićeva govoreći o novinama u zakonskom rješenju.

Dodaje da je Savjet “preduzimao dosta pravnih radnji, koje su od strane brojnih pravosudih organa bile označene kao nelegitimne, nepravilne”.

“Sudske presude moraju se poštovati, takve kakve su”, poručila je Vujovićeva.

Odgovarajući na pitanje o pritiscima na rad Javnog servisa, Vujovićeva kaže da je svačiji rad je podložan kritici,  te da i rad novinara podliježe kritici.

“Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović se sigurno referisao na to, da su se  u noći kada se birao v.d. direktora policije na portalu mogle pročitati stvari koje je kasnije demantovao ministar unutrašnjih poslova. To ne prliči nikome, a posebno ne Javnom servisu”, smatra Vujovićeva.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta