NAJNOVIJE

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Izoložba “Životinje Afrike” je priča o životima, evoluciji, interakciji i dinamici jednog od najbogatijih ekosistema naše planete, ali i prilika za jačanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i poruka nacionalnih ustanova kulture da se zajedničkim radom postižu mjerljivi rezultati.

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je otvorila izložbu “Životinje Afrike”, koja predstavlja dio zbirke Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Prirodnjačkog centra Svilajnac i Afričke zbirke Muzeja savremene umjetnosti, koji baštini nasljeđe nekadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”.

Vujoviće je kazala da kroz pažljivo odabrane primjere, postavka izložbe pruža posjetiocima priliku da uđu u intimni svijet afričke faune i da razumiju uslove u kojima ove životinje opstaju.

“Prirodnjački muzej Crne Gore, kao jedina ustanova tog tipa u zemlji, već gotovo tri decenije uspješno čuva i prenosi priče o životinjskom svijetu kroz vjekove, uprkos skromnim prostornim kapacitetima. Izložba “Životinje Afrike” nije samo trenutak oduševljenja, već i prilika za produbljivanje svijesti o važnosti očuvanja prirode”, saopštila je Vujović.

Naglasila je važnost da prostorni kapaciteti budu usklađeni sa muzejskim standardima za svaki muzej i kao prioritet tokom svog mandata istakla projekat izgradnje objekta Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja.

Vujović je dodala da je ovo prilika da se osvrnemo na značaj i ulogu muzeja kao čuvara kulturne i prirodne baštine.

“Muzeji nisu samo mjesta gdje se čuvaju eksponati, već su prozori kroz koje posmatramo prošlost, sadašnjost i budućnost naše planete. Hvala Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, Prirodnjačkom centru Svilajnac i Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore što su zajedno stvorili priliku da se naša zajednica poveže s divljinom Afrike kroz muzeološku perspektivu”, rekla je Vujović.

Pozvala je posjetioce da uživaju u izložbi i istraže divlji svijet Afrike.

“Neka ova izložba bude ne samo trenutak oduševljenja, već i prilika za produbljivanje našeg poštovanja prema divljem svijetu i prirodi. Dopustimo prirodi da nam ispriča svoju priču”, poruka je Vujović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta