Foto: SDP

“Izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i najava izmjena Zakona o registru prebivališta i boravištva usvajaju se sa krajnjom namjerom i ciljem promjene strukture stanovništva i u funkciji su etničkog, političkog i izbornog inženjeringa”, kazao je Generalni sekretar SDP Ivan Vujović.

Iz Socijaldemokratske partije upozorili su vlast da prepoznaju jasnu političku  namjeru ovih poduhvata i pozvali ih da na ovaj način ne ulaze u veoma delikatnu materiju čije najavljeno rješavanje može imati nesagledive i neotklonjive posljedice po državne interese.

“Svima je jasan krajnji cilj i da je sve motivisano prije svega promjenom nacionalne strukture stanovništva i uspostavljanja poželjnog biračkog spiska, što je odavno cilj antigrađanskih političkih struktura koji od Crne Gore žele stvoriti jednovjersku državu. Zato se i konstruišu rješenja koja u finalu treba da dovedu do kidanja veze sa Crnom Gorom značajnog broja ljudi koji pripadaju brojčano manjinskim narodima”, istakao je Vujović.

“GP URA, ukoliko drži do elementarnih programskih principa neće dozvoliti ovakvo igranje sa nacionalnim interesima, koje predstavlja po svojoj suštini udar na građanski i multivjerski karakter države. Eventualno usvajanje ovih rješenja bio bi njihov doprinos  realizaciji političke agende onih struktura koje kroz ovu vrstu inženjeringa žele da uruše temelje građanske države”, naglasio je Vujović.

Dodaje, da je rješavanje statusa vezano za pitanje državljanstva određene veoma uske kategorije lica (spajanje porodica) sasvim opravdano, ali je više nego prozirna namjera da se time pokušava zamaskirati prava politička namjera i cilj kreatora ovih rješenja.

“Pitanje nelegalnog dvojnog državljanstva značajnog broja lica naravno ovu vlast ne interesuje u smislu efektivnog rješavanja tog pitanja. Jasno je i svima zbog čega  – i ovdje se naravno radi o političkom motivu i čistoj političkoj kalkulaciji. Ova Vlada, jasno je, želi da sprovede drugu etapu demografskog udara na Crnu Goru, nakon prve faze koju smo imali početkom 90-ih godina kada je značajno izmijenjena struktura stanovništva. Kako tada tako i danas to se radi na istoj političkoj, ideološkoj  identitetskoj matrici”, zaključio je Vujović u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta