Vujačić: Podgorica talac populista i obmana Krivokapićeve Vlade, sreća je što neće dočekati proljeće

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Teško je zamisliti kako drugdje postoji odnos države prema glavnom gradu kakav je trenutno u Crnoj Gori. Zbog potpunog ignorisanja Vlade, koji je političke prirode, najviše ispaštaju žitelji Podgorice, no sreća je u tome što ova Vlada neće potrajati. Evidentno je i da će kampanja uoči izbora u Glavnom gradu biti prljava, ali aktuelna gradska uprava neće se spuštati na taj nivo.

To u razgovoru za Portal Analitika poručuje zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić koja je govorila o svojevrsnom fenomenu koji se ogleda u odnosu premijera Zdravka Krivokapića i njegove Vlade prema Glavnom gradu i onome što bi trebalo da budu zajedničke obaveze.

Sve relativizovano do besmisla

Desetak je dana otkad je premijer Zdravko Krivokapić sasvim otvoreno poručio da ne želi da sarađuje sa upravom Glavnog grada zato što ona pripada suprotnoj političkoj opciji. 

Vujačić smatra kako je riječ o skandaloznom, u zrelim demokratijama nezamislivom odnosu nepoštovanja glavnog grada jedne države i njegovih stanovnika.

“Ukoliko bi se bilo gdje van Crne Gore, neki predsjednik Vlade danas usudio da nešto slično javno saopšti, njegov ostanak na funkciji bio bi nemoguć. Nažalost, u zemlji u kojoj društveno-političku klimu kreiraju premijer Krivokapić i njemu slični, sve je relativizovano gotovo do besmisla. Od čovjeka kojem ne smeta da bude na čelu izvršne vlasti koju, po njegovom priznanju, ne podržava više od nekoliko poslanika u državnom parlamentu, ne očekujem bilo kakvo političko preispitivanje. O moralnom da i ne govorim”, ističe ona. 

Zbog svega toga, kako smatra naša sagovornica, po stanovništvo najvećeg grada u državi dobra je vijest što aktuelna Vlada neće biti dugovječna.

“Za Podgoricu i Crnu Goru, srećna je okolnost to što ova Vlada neće doživjeti početak proljeća. Nakon toga, premijer će imati prilike da položi račune za ovakve i slične postupke koji su, tokom proteklih godinu dana, nanijeli nemjerljivu štetu našoj državi i njenim građanima”, kaže Vujačić.

Priča o postrojenju – prevazišli sami sebe

Posebno zanimljiva bila je priča o gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda između Dajbaba i Botuna. Dok su brojni funkcioneri Vlade mještanima Botuna poručivali kako neće dozvoliti gradnju i da treba preispitati lokaciju, Krivokapić je u pismima ambasadorima slao poruke da je, zapravo, apsolutno saglasan sa projektom i da Vlada djeluje zajedno sa Glavnim gradom.

“Premijer i njegovi ministri su, u konkretnom slučaju, uspjeli da prevaziđu sami sebe u pokušajima obmane naših sugrađana”, konstatuje ona. 

Podsjeća da je izgradnja postrojenja najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji Podgorice, te da sredstva za njegovu realizaciju, mahom obezbijeđena kroz dva granta EU, premašuju 50 miliona eura. 

Uz to je, dodaje Vujačić, riječ i o najsavremenijem sistemu za tretman otpadnih voda u ovom dijelu Evrope, kojim se rješava najveći ekološki problem u gradu, a štite se Morača i Skadarsko jezero. 

“Sve to je, naravno, Vladi dobro poznato. Pa ipak, koristeći se prizemnim populizmom, u namjeri da nanesu političku štetu rukovodstvu Glavnog grada, jedan broj članova Vlade, na čelu sa ministrom Ratkom Mitrovićem, obećavali su mještanima Botuna da će lokacija budućeg postrojenja biti promijenjena“, kaže Vujačić. 

Drugim riječima, kako dodaje, obećavali su ono za šta su znali da nije moguće. 

„Istovremeno, u komunikaciji s predstavnicima međunarodne zajednice, koji snažno podržavaju realizaciju ovog projekta, predstavnici Vlade su u kontinuitetu isticali da su sve pretpostavke za to već ispunjene. O tome najubjedljivije svjedoči pismo koje je sam premijer poslao ambasadorima EU i Njemačke. Iz toga jasno proizilazi ono na šta je uprava Glavnog grada u više navrata upozoravala – da je Vlada, vođena političkim motivima, grubo izmanipulisala mještane Botuna i ukupnu podgoričku javnost”, napominje ona. 

Kada se sve to ima u vidu, samo po sebi postavlja se pitanje da li je bilo ko od Vladinih funkcionera do danas uopšte pokazao bilo kakvu volju za saradnju sa Glavnim gradom.

“Pojedini ministri jesu pokazali elementarno odgovoran odnos prema poslu koji rade. Imajući u vidu prethodno pomenuto mi smo se, iako se radi o redovnim aktivnostima, potrudili da im na tome javno zahvalimo. Takav je, primjera radi, bio slučaj sa Ministarstvom kapitalnih investicija, koje je, u dijelu svojih nadležnosti, u razumnom roku, pozitivno odgovorilo na naš zahtjev za odobrenje kreditnog zaduženja za kupovinu novih autobusa. Nasuprot tome, ministar Spajić, šampion populizma u populističkoj Vladi Crne Gore, nije se ni udostojio da odgovori na upit Glavnog grada poslat još 6. jula”, podsjeća Vujačić.

Nerealizovani projekti – taoci ignorisanja Vlade

Duži je spisak svega za šta su građani Podgorice uskraćeni zbog takvog odnosa Vlade. 

“Zbog maćehinskog i normalnom čovjeku teško razumljivog odnosa, danas u Podgorici imamo dva nezavršena bulevara na Starom aerodromu, dvije prazne parcele na Zlatici i na Starom aerodromu koje je Glavni grad ustupio Vladi u cilju izgradnje novih vrtića, imamo Jusovaču u užasnom stanju, iako su prethodna Vlada i Glavni grad 2020. potpisali ugovor koji je podrazumijevao njenu revitalizaciju”, nabraja ona. 

Na tome se priča i ne završava.

“Imamo i dva miliona eura manje u budžetu Glavnog grada, opredijeljenih za kupovinu autobusa, jer nam Vlada prethodno nije dala saglasnost da se, pod povoljnim uslovima, kreditno zadužimo. Još je neuseljen Dom za stare, čija je izgradnja završena prije gotovo godinu. Zbog pomenutih “avantura” ministra Mitrovića, kasni se s realizacijom projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda“, ističe Vujačić.

Javnost, kaže, treba da zna da se, osim što Podgorica gotovo da ne postoji u kapitalnom budžetu države, Vlada uporno trudi da ugrozi stabilnost gradskih finansija. 

„Već godinu nam ne daje saglasnost za promet nepokretnosti, zbog čega nijesmo bili u prilici da valorizujemo vrijednu gradsku imovinu. O degutantnom odnosu prema penzionerima koji ne mogu da krenu u realizaciju projekta izgradnje četvrte zgrade za stanovanje na zemljištu koje je obezbijedio Glavni grad, te članovima 13 porodica koje žive u Ulici 4. jula i koje, iako im prijeti iseljenje, Vlada u potpunosti ignoriše, da i ne govorimo”, ističe zamjenica gradonačenika Podgorice.

Naši protivnici neće birati sredstva, ali ćemo uzvratiti civilizovano

Zbog svega toga, jasno je kako uoči majskih izbora gotovo izvjesno slijedi mnogo prljavija kampanja nego prošle godine u Nikšiću.

“Svjedoci smo da je “Bitka za Podgoricu” već počela. Sigurna sam da, kako se bude bližio termin izbora, naši politički protivnici neće birati sredstva. Međutim, već sada moguće je vidjeti kakve rezultate te “bitke” daju u drugim opštinama, kao i kakvo je stanje u lokalnim upravama kojima rukovode pripadnici partija koje će biti naši konkurenti na izborima u maju. Mi ćemo uzvratiti pristojnim odnosom i rezultatima našeg rada”, kaže ona.

Zadovoljni su, kako dodaje Vujačić, onim što su uradili u minulom razdoblju.

“Ulazimo u završnicu prvog mandata mirni i spokojni. U izuzetno teškim epidemiološkim i političkim okolnostima, zahvaljujući vrijednom timu, realizovali smo i više od planiranog.Ova gradska uprava, na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, iako najmlađa, u mandat je ušla sa ljudima koji su iza sebe već imali ozbiljne profesionalne karijere, spremni za predan i posvećen rad, koji je neophodan u vršenju ovih funkcija. Građani će dati završnu riječ i ne sumnjam da će znati da odaberu ono što je najbolje za Podgoricu. Zato vjerujem da će naša pobjeda na izborima u maju dati doprinos ozdravljenju ukupnog društveno-političkog ambijenta”, poručuje Vujačić.

Ulaze u nove radove, ali je zaobilaznica na čekanju zbog – Vlade

Projekti koji su u Podgorici završeni, građanima su uglavnom poznati, no za kraj razgovora interesovalo nas je što bi još moglo biti okončano, ali i započeto u ostatku mandata aktuelne gradske uprave.

“Nastavljamo sa osavremenjavanjem komunalne i putne infrastrukture, kreiranjem zelenih i sportsko-rekreativnih sadržaja, ali i važnim infrastrukturnim projektima koje smo već započeli, poput gradnje četvrte sanitarne kade na deponiji “Livade”, gradnje novog groblja, ali i višenamjenskog objekta u Zagoriču. Već smo najavili gradnju najvećeg parka u Crnoj Gori – Centralnog parka na Ćemovskom polju. Počeli smo važne projekte na planu oživljavanja Stare varoši i centra grada, pa nas čeka i njihov nastavak”, ističe Vujačić. 

Šetalište uz Moraču tek je prva faza – uskoro slijedi i naredna.

“Uprkos opstrukcijama, stvaraju se pretpostavke za dalji intenzivan nastavak gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Privodi se kraju gradnja Gradskog pozorišta, jedinog koje se radi u ovom dijelu Evrope. To je jedan od projekata koji nam je stvorio najviše problema, ali vjerujem da ćemo njegovim završetkom, svi zaboraviti teške trenutke koje smo prošli”, dodaje naša sagovornica.

Nije, kaže, izvjesna gradnja nastavka zaobilaznice na zapadu grada – zato što i ona zavisi od Vlade. 

“Nakon gradnje Bulevara 21. maj, Bulevara ka Tuzima i Jugozapadne obilaznice, započeti su radovi na bulevaru u Gornjoj Gorici. Gradnja Zapadne obilaznice predstavlja jedan od najvažnijih projekata za Podgoricu, te će se zaokruživanjem ovog “prestena” Podgorica značajno saobraćajno rasteretiti“, dodaje Vujačić.

Zbog njihove vrijednosti, kako napominje, ovakve projekte je moguće realizovati jedino u saradnji sa Vladom. 

„Na osnovu dosadašnjeg iskustva, statusa već započetih zajedničkih projekata i karaktera tog odnosa, ne smijem se usuditi najaviti bilo šta preciznije u vezi sa izgradnjom Zapadne obilaznice, već vjerujem da će ovaj projekat sačekati saradnju Glavnog grada sa novom Vladom”, dodaje Vujačić, uz podsjećanje kako ove godine, između ostalog, pokreću i projekat subvencionisanja podstanara, ali i novi socijalni servis – Dječju kuću. 

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta