Search
Close this search box.

Vučić: Riječi premijera Slovenije sam shvatio kao prijetnju da tamo više ne idem

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, Monday, April 24, 2023. The Serbian president on Monday sharply criticized Western officials who are mediating talks on normalizing ties with Kosovo, calling them "liars" and "fraudsters" and said the Serb minority in the former Serbian province won't tolerate foreign "occupation." (AP Photo/Darko Vojinovic)

Foto: AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u obraćanju novinarima rekao da je riječi premijera Slovenije, da on ne priča u duhu sadašnjeg vremena, shvatio kao prijetnju da više tamo ne ide.

Vučić je u svom obraćanju izjavio na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN upotrijebio krajnje uvredljive izraze, koje je po njegovim riječima uputio slovenačkim predstavnicima, a ne cjelokupnom narodu.

„Kada sam rekao da su Slovenci bili odvratni mislio sam na pojedince, ne o narodu, o njima mislim sve najbolje. Shvatio sam to kao prijetnju da ne treba da odlazim u Sloveniju i smanjiću posjete. Hoću da iskoristim priliku da se izvinim narodu Slovenije, ali njihovim državnicima neću nikada da se izvinim, jer oni zauzimaju lošu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, navodi Vučić.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, ističe da vjeruje da će mnoge azijske zemlje podržati da se pomjeri odlučivanje o rezoluciji, ali da će o tome odlučivati pokretači iste.

Dodaje da je sve snažniji pritisak na male zemlje da glasaju za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao i da su brojne zemlje govorile o potrebi daljih konsultacija i usaglašavanja stavova, pa i o mogućem pomjeranju glasanja.

Mi smo, ipak, mala zemlja i nije lako da se tome suprotstavimo, ali smo veliki posao uradili za zemlju u UN i brinuli se za naš narod, rekao je Vučić.

Vučić nije optimističan da će tok ovoga ići u našu korist, ali ističe da to ne znači da se neće boriti, ali da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost, pa da neke zemlje čak i kada glasaju za rezoluciju, ne misle da to rade protiv svojih prijatelja.

Smatra da će ljudi u Srbiji biti ponosni na njihovu borbu i da je broj zemalja koji će glasati protiv rezolucije ili biti uzdržan izuzetno velik, uprkos pritiscima.

„Srbija ima ne samo simpatije, već i prilično razumijevanje zemalja koje ne razumiju zašto se u ovom trenutku donosi odluka o tome. Imate zemlje koje će glasati za, ali bukvalno zaplaču zbog toga“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da postoji mogućnost da prilikom usvajanja rezolucije u generalnoj skupštini UN budu prisutne i majke žrtava iz Srebrenice.

Izvor: danas.rs

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci