Vlasnici malih hidroelektrana falsifikovali PUP?

Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine opštine Andrijevica uputio je poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri da li je faslifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.
Foto: RTCG


Iz lokalne urpave su kazali da je nakon višemjesečnih aktivnosti koje su imale za cilj otklanjanje nepravilnosti nastalih u periodu od 2012-2020.godine, saniranje štete i otklanjanje negativnih posljedica kao i zaštitu opštinske imovine pored već preduzetih mjera na povećavanju prihoda Opštine kroz zakoniti obračun poreza i drugih prihoda “ovaj Sekretarijat uočio da se tokom 2013.godine od strane više lica, na organizovan način pristupilo falsifikovanju osnovnog planskog dokumenta kao što je Prostorno-urbanistički plan opštine Andrijevica”.

“Falsifikovanje PUP-a je izvršeno samo u dijelu koji se ticao gradnje hidrocentrala na području naše opštine. Građenje suprotno planskoj dokumentaciji predstavlja devastaciju prostora i životne sredine” kažu u lokalnoj upravi u Andrijevici.

Oni objašnjavaju da je konkretno, suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, na području andrijevičke opštine sagrađeno je pet hidrocentrala i to – Umski potok, Štitska rijeka, Bradavac, Piševska rijeka i Šeremet.
“Takođe, za tri hidrocentrale Mojanske i dvije Kutske su sagrađeni dalekovodi suprotno važećim propisima. Mi smo već uputili apel ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janku Odoviću i upoznali ga sa činjenicama oko postupanja tog ministarstva u prethodnom periodu” kažu u ovoj Opštini.

Oni su zbog toga uputili javni poziv Spcijalnom državnom tužilaštvu da preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

“Ovim putem upućujemo poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da preduzme mjere iz svoje nadležnosti, provjeri sve ove navode, te da protiv odgovornih lica preduzme odgovarajuće postupke jer isključivo od tog tužilaštva zavisi da li će epilog tih nezakonitosti biti zadovoljenje pravde. Ukazujemo da postoji čvrsta i nedvosmislena povezanost između vlasnika hidrocentrala i lica koja su pristupila falsifikovanju planske dokumentacije” tvrde u Opštini Andrijevica.

Portal RTCG je ranije pisao da je Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu Berane protiv kompanije “Hidroenergija” doo radi utaje poreza, čime je, kako je tada rečeno, budžet ove sjeverne i siromašne opštine u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura.

Prema pregledu u registru Centralnm registru privrednih subjekata stoodstotni vlasnik ove komapje je M.B. Kompanija je registrovana 2015, godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena i na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

Navodi se da je odgovorni u doo Hidroenergija u poreskoj prijavi, koju su po osnovu poreza na nepokretnosti, dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način pričinili krivično djelo.

Iz DOO Hidroenergija su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura.

Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou. Iste godine iz DOO Hidroenergija su nadležnom državnom organu za prihode dostavili iskaz o finansijskoj poziciji bilans stanja, i u njemu iskazali realnu vrijedost mini-hidroelektrana u iznosu od 2.582.350 eura.

“Tu vrijednost su bili dužni da prijave i opštinskom poreskom organu, jer se radi o stvarnoj knjigovodstvenoj vrijednosti objekata” objasnili su Opštine Andrijevica.

U krivičnoj prijavi se navodi da je DOO Hidroenergija za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme.

Dodali su da su odgovorni u ovoj kompaniji time u 2022. godini budžet Opštine Andrijevica oštetili za 24.405 eura, kao i da su na sličan način, kako su dodali, odgovorni iz DOO Hidroenergija postupili i u 2023. godini i da su po istom osnovu budžet Opštine prošle godine oštetili za 23.551 euro.

Dok su iz doo Hidroenergija nezvanično izjavili da su postupali u skladu sa zakonom, iz Opštine Andrijevica objašnjavaju da je prekršen član 19. stav 5 na osnovu kojeg se može protumačiti da su pokretne stvari, u ovom slučaju turbine, dio nepokretnosti.

“Ako bi makli turbine iz mašinskih kućica, to više ne bi bili poslovni objekti, nego kokošari” – objasnili su tada ponodsioci prijave.

Na području opštine Andrijevica ima deset malih elektrana, i da Opština od koncesijane vode od toga zaradi oko 300 hiljada eura, dok je njihova ukupna dobit oko četiri miliona eura.

Oni su objasnili da osim poreza od koncesija, postoji i porez na nepokretnosti, i da je to značajna stavka za budžet Opštine.

Sagovornik Portala RTCG je tada rekao da se na toj prijavi neće stati i da će uslijediti nova istraživanja o tome kako su građene male hidroelektrane u Andrijevici, tako da sada tvrde da su došli do podataka da su vlasnici malih elektrana falsifikovali Prostorno urbanistički plan tokom gradnje tih malih elektrana.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments