Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedinFoto: Ministarstvo kulture i medija
Jake ustanove i stručni kadar osnova su za uspostavljanje kvalitetnog sistema zaštite kulturnog nasljeđa, ocijenjeno je na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i direktora Akropoljskog muzeja Nikosa Stampolidisa.

Ministarka boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj, gdje je na sastanku sa Stampolidisom razgovarala o uspostavljanju saradnje sa institucijama kulturne baštine u Crnoj Gori.

“Saradnja sa Grčkom je značajna posebno na zaštiti i očuvanju kulturnog nasljeđa, imajući u vidu vaše bogato iskustvo, kao i činjenicu da Crna Gora u ovoj oblasti nema dovoljan broj stručnog i kvalitetnog kadra”, istakla je Vlaović.

Ona je upoznala sagovornike sa činjenicom da je u Crnoj Gori tek nedavno otvoren studijski program konzervacije i restauracije na Fakultetu likovnih umjetnosti i predložila da stručnjaci Akropoljskog muzeja posjete Crnu Goru i održe seriju predavanja našim studentima. Predloženo je i da dvije strane razmotre mogućnost za organizovanje boravka naših studenata u Atini, kako bi kroz praktični rad sa grčkim kolegama stekli nova iskustva u ovoj oblasti.

Razgovarno je i o uspostavljanju institucionalne saradnje, posebno sa Centrom za konzervaciju i arheologiju i Narodnim muzejom Crne Gore na zaštiti pokretnog arheološkog materijala, formiranju javnih muzejskih zbirki i osnivanju arheoloških muzeja “in situ”.

Zainteresovani smo i za razmjenu stručnjaka i iskustava na sprovođenju mjera zaštite i prezentacije nepokretnih kulturnih dobara, sa akcentom na arheološke lokalitete i pozivamo vas da u najkraćem roku zajedno definišemo modele za realizovanje saradnje o kojoj smo danas razgovarali – istakla je ministarka.

Direktor Stampolidis je iskazao zadovoljstvo zbog mogućnosti da sa ustanovama kulture u Crnoj Gori Akropoljski muzej uspostavi konkretnu saradnju i naveo da će dugogodišnje iskustvo koje imaju na zaštiti kulturnog nasljeđa sa zadovoljstvom prenijeti i crnogorskim kolegama.

Jake ustanove i stručni kadar osnova su za uspostavljanje kvalitetnog sistema zastite kulturnog nasljeđa – istakao je direktor Akropoljskog muzeja.

Tokom posjete Atini ministarka Vlaović je obišla i Muzej savremene umjetnosti i sastala se sa počasnim konzulom Crne Gore u Repiblici Grčkoj Vasilisom Apostolopoulos. Razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj saradnji Crne Gore i Grčke u oblasti kulture i predloženi projekti i aktivnosti koji bi dodatno osnažili odnose dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Crne Gore u Grčkoj Ana Vukadinović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović-Durutović i diplomatski savjetnik ministarke kulture i sporta Grčke Vasilis.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta