Vladin tim za borbu protiv nasilja nad ženama: Jelić zadao “šamar” svim žrtvama nasilja u porodici

Način na koji umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić tumači temu diskriminacije žena u Crnoj Gori, najbolje govori o nivou svijesti laičke javnosti i stepenu nepoznavanja fenomena nasilja nad ženama, saopšteno je iz Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Podsjećamo, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić saopštio je da mu je tema o ženskoj obespravljenosti “izlizana”, te da misli da “žene diskriminšu”.

On je to poručio u mejlu koji je uputio Nezavisnoj teatarskoj sceni Bunt, koja izvodi predstavu “IzloŽene”.

“Više od toga zabrinjava činjenica da je ovakav “šamar” svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviše plemenite teme, kulturu, da upravo kroz suptilne vidove razvijanja svijesti, što je između ostalog i zabranjena predstava, osnaži borbu svih neravnopravnih, a žene u Crnoj Gori to jesu”, naveli su u saopštenju.

Kako su istakli, gospodina Jelića, ako ništa drugo, demantuje statistika i učestalost psihički i fizički zlostavljanih zena, a da ne govorimo o onima koje danas ne mogu govoriti, jer su ubijene od strane svojih partnera.

“Važno je istaći, a zarad edukacije i umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, da nasilje nad zenama predstavlja najprisutniji vid kršenja ljudskih prava, zasnovan na istorijski nejednakim odnosima moći muškaraca i žena, čemu je doprinio i mehanizam rigidnih muških odluka, poput ove”, kazali su u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments