Vladika Bojović: Premijer ugrožava slobodu vjerskih i građanskih prava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Izjava premijera Zdravka Krivokapića da je Crnogorska pravoslavna crkva “takozvana” i “nevkadina organizacija”, je nezapamćen napad na CPC od strane predsjednika Vlade, ocijenio je u razgovoru za CdM vladika CPC Boris Bojović.

Napominje da se CPC uvjek bavila vjerom i spasonosnom misijom kao i vraćanjem tradicionalnih vrijednosti kod crnogorskog naroda.

Ističe da je veoma zabrinjavajuće da Krivokapić na zlurad način govori o CPC.

To, dodaje, govori o premijerovom licemjerstvu dok se predstavlja kao vjernik.

“Ali, to nije ni bitno, ođe je riječ o premijeru Crne Gore koji mora da zna da je CPC obnovljena na Opštecrnogorskom zboru na Lučindan, 1993. godine, te da nikada od svoje obnove nije bila registrovana kao NVO, već kao crkva – vjerska zajednica, to je veoma lako provjeriti”, jasan je Bojović.

Vladika Bojović smatra da Krivokapić ugrožava slobodu vjerskih i građanskih prava, i građanima koji su vjernici CPC crta metu nazivajući ih “takozvani” ili nepostojeći.

“Od kako je preuzeo dužnost premijera, mi u CPC se suočavamo sa “ćutanjem administracije” jer nijesmo dobili ni jedan odgovor na mnoge zahtjeve, upućeno više od 10 zahtjeva Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava”, poručuje Bojović.

Napominje da je ugrožen i Ustav:

“Ne poštuju se osnovna ljudska, vjerska i nacionalna prava, proklamovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Odriče se pravo molitve pravoslavnim Crnogorcima sa svještenstvom CPC u crkvama i manastirima koje su naši preci pravili. Ovim putem zahtijevamo javno izvinjenje, klečanje nije potrebno. I inače ćemo se pomoliti za premijera da mu Božija milost prosvijetli um i izvede ga na pravi put! Put ljubavi, a ne mržnje”, zaključio je Bojović.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta