NAJNOVIJEFoto: UGC

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH najavili su danas u Sarajevu kako će do kraja februara osigurati usvajanje zakona koje je Evropska komisija postavila kao uslov da bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Stranački lideri sastali su se dan nakon što je direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst tokom posjete Sarajevu pojasnila kako se od njih sada očekuje da osiguraju usvajanje tri reformska zakona u parlamentu te otvore pregovore s FRONTEX-om, ukoliko žele da Evropsko vijeće u mart odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Tri reformska zakona

Eichhorst je jasno kazala da za to treba usvojiti zakone o sprječavanju pranja novca te o sprječavanju sukoba interesa, kao i zakon o sudovima. BiH nije dobila zeleno svijetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU u decembru prošle godine, kada je takva odluka donesena za Ukrajinu i Moldaviju.

Iz Brisela stižu upozorenja kako će novu priliku dugo čekati ne pokaže li se do omarta nužan nivo usklađenosti s kriterijima EU. Vladajuća koalicija u BiH, koja djeluje nešto više od godine dana, u prvih šest mjeseci mandata osigurala je usvajanje šest reformskih zakona iz paketa definiranog još 2019.

“Nismo danas govorili o konkretnim rješenjima”

No nakon toga je uslijedilo razdoblje ispunjeno blokadama zbog inzistiranja čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se donese novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega uklone strani suci, na što tri stranke bošnjačko-građanskog bloka u ovoj fazi ne žele pristati.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je danas kako nema neslaganja o zakonu o sprječavanju pranja novca, dok će do kraja naredne sedmice radne grupe pokušati usuglasili tekstove preostala dva zakona, kao i izmjena izbornog zakona BiH. “Nismo danas govorili o konkretnim rješenjima, iako svato od nas ima svoje viđenje o tome”, kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je kako je realno očekivati da se u roku kojega je spomenuo Nikšić usuglase zakoni na kojima insistira Europska komisija, ali i izborni zakon, odnosno da se do kraja februara ispune uslovi za otvaranje pristupnih pregovora. “Tražićemo da se, ukoliko to riješimo, odmah odredi i datum početka pregovora (s EU)”, kazao je Čović.

Dodik odbija bilo kakvu odluku koju bi nametnuo Šmit

Podsjetio je kako je do oktobra prošle godine trebalo postići dogovor o novom izbornom zakonu, a istakao je kako, uz tehničke izmjene izbornih pravila, treba dogovoriti i nov način biranja članova Predsjedništva BiH jer se više ne može dopustiti da bošnjački narod hrvatskome bira člana državnog vrha.

“Mi insistiramo da se to riješi”, kazao je Čović utvrdivši kako o tome postoji saglasnost svih drugih koalicijskih partnera. Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je kako prihvata taj dogovor, a odlučno odbacuje mogućnost da prihvati bilo kakvu odluku koju bi nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Kazao je kako bi u aprilu na red trebala doći rasprava o načinu biranja sudija Ustavnog suda, kako to pitanje ne bi opterećivalo donošenje drugih zakona.

Izvor: Hina

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta