Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom povučena je juče sa dnevnog reda Vlade, saznaje Pobjeda.

Iz Krivokapićevog kabineta je naknadno saopšteno da Odluka nije bila na dnevnom redu iz proceduralnih razloga.

Međutim, prema informacijama Pobjede, sporna uredba je kako tvrde izvori Pobjede povučena zbog ogromnog pritiska opozicije, ali i protesta u više crnogorskih gradova koje je organizovao Patriotsko-komitski savez.

Uoči sjednice Vlade mediji bliski premijeru Krivokapiću objavili su da je odluka povučena jer se „čeka mišljenje Zakonodavnog odbora s obzirom da se uredba tiče i izbornih zakona“.

VLADA vs SKUPŠTINA

Takav stav Vlade međutim ne korespondira sa planovima Skupštine Crne Gore jer se prostim uvidom u ažurirani sajt parlamenta vidi da sjednica Zakonodavnog odbora nije predviđena, niti zakazana, u narednih desetak dana.

Po Poslovniku Skupštine Zakonodavni odbor nema nadležnosti da rasparvalja o Vladinim uredbama već isključivo o zakonima.

Izvori Pobjede iz vrha parlamentarne većine ukazuju da je o povlačenju sporne odluke razgovarano i na sastanku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem u srijedu veče.

– Na satanku je zaključeno da bi trebalo, makar privremeno, povući odluku – rekao je izvor Pobjede.

Premijer Zdravko Krivokapić juče je indirektno potvrdio da je odluka povučena, ali je i dodao da će odluka o izmjeni kriterijuma za sticanje državljanstva biti usvojena u interesu države Crne Gore i njenih građana.

On je pozvao predsjednika države Mila Đukanovića da, kako je kazao, ne destabilizuje državu i da narod koji je, kako je rekao, izveo na ulice pozove da se vrati kućama.

KONFUZIJA

– Neredi koje produkuje neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu. I tužilački zakoni i odluka o izmjeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti – poručio je Krivokapić na Tviteru.

On je pozvao građane Crne Gore na razum i da ne nasijedaju na provokacije onih koji su, kako je kazao, spremni da ih žrtvuju radi odbrane svog kapitala.

Nakon premijera oglasila se i Vlada koja je saopštila da se Odluka „nije nalazila na dnevnom redu jučerašnje sjednice“, što je izazvalo dodatnu konfuziju.

– Obavještavamo javnost Crne Gore da Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom nije na dnevnom redu sjednice Vlade. Ovaj dokument naći će se na dnevnom redu Vlade kada se za to steknu proceduralni uslovi propisani Poslovnikom Vlade Crne Gore (članovi 15, 32 i 40), a koji podrazumijevaju da isti bude odobren od strane Sekretarijata za zakonodavstvo i Komisije za politički sistem, pa tek onda da bude upućen Vladi na razmatranje, navodi se u saopštenju.

Dodaju da će dokument biti iznijet pred Vladu na formalno-pravno besprijekoran način, a svi prijedlozi koji budu u njemu biće isključivo u najboljem interesu građana Crne Gore.

Odlukom je bilo predviđeno, da svi građani koji su – i u prekidima – boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su tu mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u državi.

– U odluci o kriterijumima za utvrđivanje sticanja crnogorskog državljanstva prijemom u članu 2 stav 1, alineja 2 mijenja se i glasi: odobren stalni boravak i/ili odobren privremeni boravak u skladu sa zakonom kojim se uređuje boravak stranaca u Crnoj Gori – navodi se u prijedlogu Odluke.

ZAKONIT BORAVAK

Podsjećamo, važećom Odlukom zakonit boravak ima lice koje na teritoriji Crne Gore boravi po osnovu odobrenja organa državne uprave nadležnog za poslove prebivališta i boravišta prije podnošenja zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo i ima: prebivalište, na osnovu Zakona o prebivalištu i boravištu i ranijih zakona o prebivalištu i boravištu, boravak na neodređeno vrijeme (stalno nastanjenje).

Zakonit boravak imaju i lica po osnovu priznatog statusa izbjeglice u Crnoj Gori i – boravak po osnovu priznatog statusa raseljenog lica iz republika bivše SFRJ u Crnoj Gori, na osnovu Uredbe o zbrinjavanju raseljenih lica.

Izmjene Odluke usvaja Vlada na sjednici i taj akt, za razliku od prijedloga zakona, ne mora usvajati Skupština.

Opozicione partije su zaprijetile da će se povući iz skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo ukoliko Vlada bude izmijenila Odluku.

Protest ispred Vlade: Identitetski inžinjering neće proći

Više stotina građana, okupljenih u ulici Stanka Dragojevića, ispred sjedištva Vlade u Podgorici, iskazalo je juče nezadovoljstvo zbog najavljene izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta. Oni su naveli da se time sprovodi identitetski inženjering i najavili da se neće povući sve dok od Vlade ne dobiju garanciju da će od donošenja spornih odluka trajno odustati.

Jedna od učesnica skupa, ujedno i predsjednica nikšićkog odbora Liberalne partije Jelena Marković, juče je u ime okupljenih građana pokušala da uđe u zgradu

Vlade kako bi od premijera zatražila pisanu garanciju da će izvršna vlast odustati od ovog nauma, ali joj pristup Vladi nije bio dozvoljen.

Ona je kasnije, u izjavi za medije, rekla kako su učesnici skupa od Vlade dobili poziv za pregovore. Navela je i da ih je Vlada obavijestila da se privremeno odustalo od donošenja spornih odluka, ali i da to za njih nije dovoljno.

– Mi ovdje nismo došli da bi se danas odustalo od te odluke, već da bi se od toga odustalo trajno – rekla je Marković i dodala kako se okupljeni građani sa platoa ispred Vlade neće razići sve dok Vlada ne odustane od nauma da „sruši Crnu Goru“.

– Ja sam ovdje došla kao Crnogorka, majka i sestra da branim ono što je premijer krenuo da ruši. Poruka svih Crnogoraca je da mi ne tražimo da se ovo odloži, već da se od izmjena odustane – rekla je ona.

Komentarišući izjavu premijera Zdravka Krivokapića da „nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti usvajanje tih izmjena“, Marković je poručila kako su se oni okupili iz partiotskih razloga, a ne na poziv doskorašnje vladajuće partije.

– Bilo bi nas mnogo više da ne postoji zabrana međugradskog saobraćaja i da građani nisu spriječeni da dođu – kazala je Marković.

Građani okupljeni ispred sjedišta Vlade, mahali su crnogorskim, komitskim i zastavama evropske unije, pjevali nacionalnu himnu, duvali u pištaljke i skandirali „Izdaja“, „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora“, „Što ste na nas digli hajku četničku vam je*em majku“, „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“, „Imala je Ura rašta, izdaja se ne oprašta“, „Popoviću samo reci, lećećemo kao meci“ i „Pada vlada usred Titograda“.

Premijeru Krivokapiću uzvikivali su „Zdravko četniku“, vicepremijeru Dritanu Abazoviću „Dritane, izdajniče“ i ,,Dritane bitango“…

U tom trenutku manja grupa okupjenih građana počela je da uzvikuje „Bečiću pi*do, Kosovo si izdo“, ali je većina na to odreagovala povicima „Kosovo je pored Srbije“.

Iz mase su u jednom trenutku prema zgradi Vlade počele da lete jaja, a zapaljene su baklje na ulici.

Jedna od učesnica skupa, Aleksandra Radoman, za Pobjedu je izjavila da među okupljenima ima dosta ljudi kojima je ulica posljednje mjesto na koje žele da dođu, ali da ih na to nova vlast primorava.

– Ova nova Vlada nas ćera da izlazimo na ulice, jer je voda došla do grla. Ljudima koji su prinuđeni da pola godine borave u inostranstvu, uskraćuju mogućnost da budu državljani ove zemlje, a sa druge strane, uvozite neke koji njima odgovaraju. Volimo mi sve ljude na svijetu, ali ovaj vještački nacionalni inženjering zaista nećemo dozvoliti – poručila je Radoman.

Zgradu Vlade juče je obezbjeđivalo više policajaca, a saobraćaj duž Bulevara Stanka Dragojevića bio je blokiran tokom trajanja skupa. Pripadnici policije su u više navrata okupljene građani podsjećali na mjere zaštite od korona virusa i pozivali ih da se raziđu, ali su oni te pozove ignorisali.

Više gradova u blokadi

Zbog najavljenih izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o registru prebivališta i boravišta juče, osim u Podgorici, patriote su se okupile u više crnogorskih gradova, među kojima su Danilovgrad, Cetinje, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Kolašin i Bijelo Polje.

Građani Cetinja, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Bijelog Polja okupili su se na kružnim tokovima u tim gradovima i blokirali saobraćaj.

Saobraćaj je takođe bio blokiran i na ulazu u Danilovgrad i Kolašin.

Saobraćaj je ponovo omogućen nešto prije 20 časova na Cetinju i u Budvi, dok su se posljednji, oko 21 sat, razišli građani u Bogetićima na putu Podgorica Nikšić.

Nekoliko desetina građana na Bogetićima pred razilaženje pjevalo je pjesmu „Nek cvjeta cvjeće, nek lista gora, dug prema zemlji vraćat se mora“.

Đukanović: Nemoralne insinuacije Krivokapića

Pokušaji premijera Zdravka Krivokapića da za svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost okrvi bivšu vlast, uzaludni su, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je reagovao na tvrdnje premijera Krivokapića koji ga je optužio da destabilizuje državu. Đukanović je na Tviteru naveo da su takve insinuacije Krivokapića nemoralne. Kako je kazao, uzaludni su pokušaji Krivokapića da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će „papagajski dosadno“ za sve okriviti bivšu vlast.

– A sad je krenuo da to čini i prema meni lično. Poznato je, a o tome je u trenucima euforičnog raspoloženja nakon pobjede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše – kazao je Đukanović. On je rekao da je to činio i čini zbog odgovornosti prema državi.

– Za čiju sam obnovu, za razliku od premijera, bez ostatka radio i izvjesno glasao. I za čiji napredak i dalje radim – dodao je Đukanović.

On je kazao da ima sve manje poštovanja prema Vladi i njenom premijeru, „jer iz dana u dan sabiram sve više utisaka da neznanje nije jedini i najvažniji razlog njihovog neodgovornog upravljanja državom.“

– Ne mora premijer da brine da iza bučne kritike Vlade ovih dana skriveno stojim ja. Ne samo zato što se ne skrivam kada kritikujem, nego zato što nikada nijesam, a i neću, preduzeti ništa što bi potencijalno ugrožavalo stabilnost Crne Gore – kazao je Đukanović.

MUP tvrdi da se izmjenom Odluke štiti Zakon o crnogorskom državljanstvu

Izmjenom odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom štiti se zakon koji reguliše tu oblast, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz tog resora su nazvali manipulacijom stavove da se tom odlukom mijenja Zakon o crnogorskom državljanstvu.

– Važeća odluka je protivzakonita i neustavna. Zakon o crnogorskom državljanstvu kao jedan od osam kriterijuma za prijem u crnogorsko državljanstvo traži deset godina neprekidnog zakonitog boravka na teritoriji Crne Gore – kazali su iz MUP-a.

Oni su dodali da važeća odluka, nezakonito, taj rok produžava na 15 godina.

– Naša inicijativa taj rok vraća u zakonom predviđeni rok. Dakle, pet godina privremenog i pet godina stalnog neprekidnog boravka, jedan su od više kriterijuma za sticanje prava na prijem u crnogorsko državljanstva – naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su kazali i da je manipulacija da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta oduzima crnogorsko državljanstvo.

Iz MUP-a su poručili da nijednom crnogorskom državljaninu, ma gdje on živio, po osnovu izmjena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo.

Tvrde da je Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom prošle godine bila smetnja za prijem u crnogorsko državljanstvo za 17 lica.

Hodžić: Najprirodnije, najmoralnije i najobaveznije

Predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i potpredsjednik Slobodan Simović pozdravili su okupljene građane gestovima podrške i iznošenjem crnogorske zastave kroz prozor kancelarije SUBNOR-a i antifašista koja se nalazi u Ulici Stanka Dragojevića broj 2, u kojoj su i MVP, Ministarstvo finansija…

Takav Hodžićev i Simovićev postupak, naročito kada je Hodžić podigao dva prsta, naišao je na izvanredan odgovor građana koji su uzvratili skandiranjem imena, aplauzima i ovacijama, a potom i pjesmom. Među građanima se čuo prijedlog da u njihovu čast otpjevaju neku partizansku pjesmu – ,,Po šumama i gorama“.

– Pjesme koje i pjevušim i pjevam, zavijorene zastave pod kojima su se borili i ginuli oni koje gledam na fotografijama oko mene – Ljubo Čupić, Sava Kovačević, Joka Baletić, Budo Tomović, Stana Tomašević, Bajo Sekulić, Blažo Jovanović, a ispred mene crnogorska mladost i više članova organizacije kojoj sam na čelu! Zar nije najprirodnije, najmoralnije, za mene i najobaveznije – da se pokažem i pozdravim ih podignutim prstom i zastavom koja, inače, stoji pored prozora. Mnogo toga me obavezuje da bih je morao podići i u situaciji i na mjestima gdje bi trebalo pokazati hrabrost, a na ovakvim manifestacijama njome pokazujemo ljubav prema slobodi, čovjeku i Crnoj Gori koja, kad bi je i drugi voljeli kao i mi, i željeli joj što i mi – bila bi uzor svima u svijetu, prokomentarisao je Zuvdija Hodžić za Pobjedu.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta