Foto: gov.me

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o namjeri Vlade Crne Gore za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara emitenta „Željeznički prevoz Crne Gore“ AD Podgorica označenih simbolom ŽPCG i „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ AD Podgorica označenih simbolom OŽVS.

“U cilju realizacije zaključaka sa sjednice održane 15. februara, kojima je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zaduženo da sprovede neophodne aktivnosti u cilju pripajanja ova dva privredna društva, urađena je analiza vrijednosti paketa akcija okupljenih manjinskih akcionara koji u strukturi ŽPCG čine 5,18 odsto i u 0ŽVS 8,15 odsto. Na osnovu knjigovodstvene vrijednosti kapitala, i na osnovu preliminarnih podataka na 31. decembar 2023. godine, udio okupljenih manjinskih akcionara u kapitalu oba društva iznosio je približno 1,83 miliona eura”, navodi se u vladinom saopštenju.

Takođe, u pregovorima sa predstavnicima okupljenih manjinskih akcionara ŽPCG i 0ŽVS postignuta je, kako su istakli, saglasnost oko cijene akcija od 1,70 eura po akciji ŽPCG i 2.10 eura po akciji 0ŽVS, što u ukupnoj vrijednosti iznosi 1,4 miliona za kupovinu oba paketa akcija okupljenih manjinskih akcionara.

Imajući u vidu da u strukturi kapitala postoji određeni broj akcija fizičkih lica koje nijesu obuhvaćene paketom akcija okupljenih manjinskih akcionara, tačnije 2,26 odsto u ŽPCG i 4,25 odsto u 0ŽVS, postoji očekivanje da će se jedan dio rasutih akcionara javiti tokom postupka na berzi.

“Ukoliko bi država preuzela pomenuti paket akcija od manjinskih akcionara koji bi koštao u ukupnom iznosu manje od 1,5 miliona eura, to bi, sa već postojećim akcijama, omogućilo da se u ŽPCG poveća akcijski kapital na preko 98 odsto a u OŽVS preko 96 odsto. S tim u vezi, Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 368,388 akcija ŽPCG po maksimalnoj cijeni od 1,70 eura po jednoj akciji i najviše 366,597 akcija OŽVS po maksimalnoj cijeni od 2,10 eura po jednoj akciji. Vlada je dala saglasnost i da se, ukoliko tokom postupka otkupa akcija, dođe do ponude akcija po istoj cijeni od strane rasutih akcionara, navedene akcije otkupe u maksimalnom iznosu od 100.000 eura”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o saradnji tokom turističke sezone i prihvatila tekst Protokola.

U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju.

U Informaciji se podsjeća da se od 2012. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi razmjena policijskih službenika sa Republikom Srbijom radi podizanja sigurnosti tokom turističke sezone.

“Ovakva saradnja doprinosi da se razmjenom iskustava jača bezbjednosna zaštita i preventivno se djeluje na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme turističke sezone. U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju. Protokolom je, na zahtjev crnogorske policije, predviđeno da srpska policija upućuje tri policijska službenika kriminalističke policije i tri uniformisana službenika policije opšte nadležnosti u Crnu Goru u razdoblju od 01. jula do 01. septembra, u periodima ne kraćim od 20 dana”, ističu iz Vlade.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta