Vlada Crne Gore je bez jasnog obrazloženja odbila dopune Zakona o PDV-u koje su predložile Socijaldemokrate, a koje su davale mogućnost preduzećima koja to žele, povoljniji način oporezivanja, ističe poslanik SD-a Damir Šehović.

Kako objašnjava u saopštenju, predložili su model koji omogućava preduzećima čiji godišnji promet nije veći od dva miliona eura, da pređu na povoljniji način oporezivanja, koji znači plaćanje PDV po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi.

“Očigledno da širenje talasa nelikvidnosti, 19 hiljada blokiranih računa i 770 miliona eura duga nastalog po tom osnovu, nijesu bili dovoljni razlozi za prihvatanje pravednijeg modela koji je, inače, uobičajena evropska i regionalna praksa, a koji bi pomogao svima koji imaju problem sa likvidnošću, te neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima”, navodi se u saopštenju Šehovića.

Nezavisno od negativnog stava Vlade, SD će predložiti da se dopune zakona o PDV-u nađu na dnevnom redu prve naredne sjednice Skupštine.

Očekuju, kako su naveli, da će zbog brojnih benefita i povoljnosti koje sadrži povoljniji model plaćanja PDV-a nakon, a ne prije naplate potraživanja, dobiti podršku poslanika.

“Ovo je pitanje struke, a ne politike. Zato, uostalom, pored SD-a i asocijacije koje okupljaju privrednike s pravom
insistiraju na ovom predlogu”, ističu u SD-u.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta