Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vlada će na nekoj od narednih sjednica, nakon dostavljanja neophodnih informacija od Željezničke infrastrukture (ŽICG), zauzeti zajednički stav o preusmjeravanju nedostajućih sredstava za potrebe tog preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar za željeznički saobraćaj u Ministarstvu Miloš Rajović je, sa saradnicima iz Direktorata za željeznički saobraćaj, održao sastanak sa predstavnicima Željezničke infrastrukture, direktorom Uprave za željeznicu i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Milošem Medenicom, u cilju planiranih prioritetnih aktivnosti koje je neophodno sprovesti na građevinskim i elektrotehničkim infrastrukturnim sistemima u cilju održavanja javne mreže pruge za nesmetano funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Predstavnici ŽICG-a upoznali su sagovornike sa problemima sa kojima se u radu susreće to preduzeće i zatražili od predstavnika nadležnih institucija što skorije reagovanje u vidu zauzimanja zajedničkog stave, na nivou Vlade, kako bi se u najkraćem roku obezbijedila nedostajuća budžetska sredstva u svrhu saniranja i održavanja pruge, te i za ostale potrebe tekućeg održavanja cjelokupnog sistema.

„Kako je bezbijednost prevoz putnika i robe jedan od glavnih prioriteta, a ljudski resurs u ovom preduzeću opterećen do krajnjih granica, potrebno je, u kratkom roku, obezbijediti novčana sredstva i realizovati proces preusmjeravanja sredstava za potrebe održavanja operativnih sistema u ovom društvu“, navodi se u saopštenju.

Zajednički je stav, da je, sa strane predstavnika ŽICG, neophodno dostaviti informaciju, uz detaljno obrazloženje trenutnog stanja i potrebe da se izdvoje sredstva za planirane radove na građevinskim i elektrotehničkim operativnim sistemima, a da se, na nekoj od narednih sjednica Vlade, zauzme zajednički stav o preusmjeravanju nedostajućih sredstava za potreba tog preduzeća.

Takođe, kako je saopšteno, održan je i sastanak predstavnika ministarstava kapitalnih investicija i finansija, Uprave za željeznice i menadžmenta privrednih društava sa željeznice, Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

“Razmatrane su inicijative ova dva privredna društva, modaliteti u vezi rješavanja zaostalog poreskog duga, kao i predlozi za investiciona ulaganja u narednom periodu, s obzirom na planirane državne garancije u ovim segmentima željeznica, koji se bave prevozom putnika i održavanjem voznih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Zaključak je da je potrebno da ova dva preduzeća urade detaljne biznis planove rada za poslove u narednim godinama, sa preciziranim ulaganjima i načinima za njihovo ostvarivanje.

Iz Ministarstva finansija je naglašeno da treba sve aktivnosti koordinirati sa Agencijom za zaštitu konkurencije.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta