Foto: AP

Najmanje 133 osobe je ubijeno, a više od 125 je ranjeno u terorističkom napadu na koncertnu salu u tržnom centru u predgrađu Moskve u petak uveče.

Šef FSB je izvijestio Putina da je privedeno 11 osumnjičenih, uključujući četvoro koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu na Krokusu.

Broj poginulih porastao na 133

Najnoviji bilans žrtava u stravičnom terorističkom napadu u blizini Moskve iznosi 133, prenosi RIA.

Osumnjičeni za napad: Pucao sam za novac, obećano mi je milion rubalja

Jedan od privedenih za teroristički napad u Podmoskovlju priznao je da je stigao iz Turske 4. marta, javlja RIA Novosti, pozivajući se na video-snimak saslušanja. Kako je rekao prilikom ispitivanja pripadnika FSB-a, pucao je na ljude” za novac.

U Moskvi je danas saopšteno da je u vezi sa napadom uhapšeno 11 osoba, uključujući četvoro direktno umiješanih u napad.

Na snimku se vidi navodni osumnjičeni na zemlji, sa rukama vezanim u lisicama, na kojem ga agenti FSB-a pitaju “kad je došao iz Turske i šta je radio u Turskoj”. Snimak je objavila glavna ruska propagandna televizija RT.

“Moj pasoš je istekao, tamo (u Turskoj) su završeni dokumenti. Ovdje sam prešao granicu”, rekao je osumnjičeni.

Na objavljenom snimku osumnjičeni je rekao svoje ime koje zvuči kao Faridun Šamsudin, kao i datum rođenja, 17. septembar 1998. godine, navodi RIA Novosti.

Pitali su ga šta je radio u koncertnoj dvorani gdje se desio teroristički napad.

“Pucao sam na ljude”, odgovorio je, a kada su ga pitali zašto je to uradio rekao je “za novac”.

“Dobio sam 500.000 rubalja, dobio sam samo polovinu novca. Prebačeno je na moju karticu”, rekao je na snimku.

Rekao je da su mu obezbijedili oružje i da mu je obećano milion rubalja.

“Poslali su mi poruku na Telegramu, ne znam ko”, kaže osumnjičeni.

Terorista je tokom ispitivanja rekao da se odlučio na ovaj korak nakon razgovora sa pomoćnikom nekog propovjednika, kojeg je slušao, a ponudu za napad dobio je prije otprilike mjesec dana.

Naručioci su mu, kako kaže, poslali lokaciju na kojoj je trebalo da bude izveden napad i zahtijevali od njega da ubija ljude.

Osumnjičeni je rekao da je pucao u ljude za novac, navodi se na snimku ispitivanja, koji je objavila glavna urednica “Russia Today”, odnosno RT, ruska državna televizija za strano tržište, Margarita Simonjan.

Putin: Teroristi će se suočiti s odmazdom

Teroristički napad na “Krokus siti hol” u blizini Moskve bio je pripremljeno i organizovano ubistvo civila, rekao je predsjednik Vladimir Putin tokom obraćanja građanima Rusije.

“Suočeni smo ne samo sa pažljivo, cinično planiranim terorističkim napadom, već sa pripremljenim i organizovanim masovnim ubistvom mirnih, bespomoćnih ljudi“, rekao je šef države.

U isto vrijeme, Putin je ukazao da su “zločinci namerno i hladnokrvno krenuli da streljaju građane, kao što su to nekada činili nacisti kada su vršili masakre na okupiranim teritorijama”.

Svi počinioci, organizatori i naručioci zločina u koncertnoj dvorani Krokus biće pravedno kažnjeni, ovo je udarac za Rusiju i ruski narod, rekao je ruski predsjednik

“Teroristi će se suočiti sa odmazdom. Trenutno možemo reći sljedeće: sva četiri direktna izvršioca terorističkog napada, svi oni koji su pucali i ubijali ljude, pronađeni su i privedeni“, rekao je Putin tokom obraćanja.

Naglasio je da su teroristi pokušali da pobjegnu ka Ukrajini i da je uhapšeno ukupno 11 osoba.

Sjutra Dan nacionalne žalosti u Rusiji

Predsjednik Vladimir Putin proglasio je nedjelju 24. mart za nacionalni Dan žalosti u Ruskoj Federaciji zbog terorističkog napada u Moskvi.

“Izražavam duboko, iskreno saučešće žrtvama, svima koji su izgubili svoje najmilije. Sa vama tuguje cijela zemlja, cio naš narod. Proglašavam 24. mart danom nacionalne žalosti u Moskvi i Podmoskovlju“, rekao je predsjednik.

Šef države je dodao da su u svim regionima zemlje uvedene dodatne antiterorističke i antidiverzione mjere.

Putin je takođe nagovijestio da će porodicama povređenih i poginulih biti pružena sva neophodna pomoć.

Lvova-Belova: Troje djece poginulo, petoro povrijeđeno, dvoje u teškom stanju

Četvoro djece ostalo je u bolnici nakon terorističkog napada na Krokus siti hol, od kojih je dvoje u teškom stanju, saopštila je Marija Lvova-Belova, komesarka za prava djeteta pri predsjedniku Rusije.

“Troje djece je poginulo, petoro je povrijeđeno – jedno dijete je već kod kuće, četvoro je u bolnici, dvoje je u teškom stanju“, rekla je komesarka na TV kanalu Rusija 24.

NATO osuđuje teroristički napad u Moskvi

Portparolka NATO Farah Dalala osudila je teroristički napad u Moskvi u kojem je ubijeno više od 115 ljudi.

“Jasno osuđujemo napade na posjetioce koncerta u Moskvi. Ništa ne može da opravda tako gnusne zločine. Izražavam naše najdublje saučešće žrtvama i njihovim porodicama”, navela je Dalala na platformi X (Tviter).

Štok: Interpol je spreman da pomogne Rusiji

Interpol je spreman da pomogne istragu Rusije o terorističkom napadu na “Kroks siti hol”, izjavio je generalni sekretar te međunarodne organizacije Jirgen Štok.

“Najoštrije osuđujem napad na Kroks siti hol, koji je bio užasan čin protiv nevinih civila. Interpol je spreman da pruži podršku istrazi ruskih vlasti”, napisao je Štok na društvenoj mreži Iks.

Broj poginulih porastao na 115

Broj poginulih u napadu u blizini Moskve u petak uveče porastao je na 115 ljudi, saopštio je u ruski Istražni komitet.

“Na mjestu terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus sitija, kada su hitne službe raščišćavale ruševine, pronađeno je još tijela poginulih. Dakle, broj mrtvih trenutno iznosi 115 ljudi“, navodi se na Telegramu.

Ministarstvo zdravlja Moskve: Povrijeđeno 127 ljudi, hospitalizovano 107

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Moskve u terorističkom napadu je povrijeđeno 127 ljudi, od kojih je 107 hospitalizovano.

Gradonačelnik Sergej Sobjanin takođe je naredio da se pruži sva neophodna pomoć svima koji su povrijeđeni tokom pucnjave u koncertnoj dvorani.

Nekoliko telefonskih linija radi za podršku i pomoć stanovništvu glavnog grada i Moskovskog regiona.

U moskovskim bolnicama hospitalizovano 88 ranjenih

Ministarstvo zdravlja Moskve saopštilo je da je u bolnice u ruskoj prijestonici primljeno je 88 osoba povrijeđenih u terorističkom napadu.

“Od toga 84 odrasle osobe i četvoro djece. Svi su hospitalizovani u 14 gradskih multidisciplinarnih medicinskih ustanova, uključujući dvije dječije”, navodi se u saopštenju.

FSB: Teroristi namjeravali da pređu granicu sa Ukrajinom, tamo su imali kontakte

Federalna služba bezbjednosti Rusije saopštila je danas da su, nakon napada koji su sinoć izveli u koncetrnoj dvorani “Krokus siti hol” u Moskvi, teroristi imali namjeru da pređu granicu Rusije i Ukrajine i da su imali kontakte na ukrajinskoj strani.

Tadžikistan u kontaktu sa Moskvom zbog navodne umiješanosti u napad državljana te zemlje

Tadžikistan je u kontaktu sa Moskvom zbog navodne umiješanosti državljana te zemlje u teroristički napad na “Krokus siti hol”, rekao je portparol tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova za Tas.

Poslanik ruske Državne dume Aleksandar Hinštajn napisao je u objavi na Telegramu ranije danas da su prilikom pretresa automobila osumnjičenih za napad u Moskvi pronađeni pasoši Tadžikistana.

Broj ubijenih popeo se na 93

Najmanje 93 osobe su poginule u napadu u Moskvi, saopštio je u subotu ruski Istražni komitet, pozivajući se na preliminarne podatke, i upozorio da se očekuje da će broj žrtava dalje rasti.

Osumnjičeni uhvaćeni u blizini granice sa Ukrajinom

Ruski istražni komitet saopštio je da su osumnjičeni uhvaćeni u Brjanskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom, prenose RIA Novosti.

Njih su uhapsili pripadnici ruskih obavještajnih agencija, navodi se u saopštenju koje je prenio Tas.

Šef Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov ranije danas je obavijestio predsjednika Rusije Vladimira Putina da su uhapšena četvorica terorista koji su izvela napad.

Kako se navodi, u toku je rad na identifikaciji saučesnika terorista.

Patrušev: Svi odgovorni za teroristički napad u Kroks siti holu biće kažnjeni

Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da će svi odgovorni za teroristički napad u koncertnoj dvorani “Krokus siti hol”, u blizini Moskve, biti kažnjeni.

Patrušev je rekao novinarima da je taj zločin još jedna potvrda da terorizam predstavlja veliku bezbjednosnu prijetnju koja zahtijeva od svih građana, obavještajnih službi, agencija za sprovođenje zakona i organa vlasti na svim nivoima koordinisane napore u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti, javila je agencija Interfaks.

Izrazio je najdublje saučešće porodicama i prijateljima poginulih u terorističkom napadu u Podmoskovlju, kao i brz oporavak povrijeđenima.

Ombudsman u Moskvi kaže da je jedno dijete teže ranjeno, ostala su sa lakšim povredama.

Raspon povrijeđenih u terorističkim napadu kreće se od težih povreda sa opekotinama da lakaše povrijeđenih.

Prema do sada dostupnim informacijama grupa od najmanje četiri napadača pucala je na posjetioce koncerta.

Tokom napada najvjerovatnije su koristili i eksplozivne naprave koje su zapalile tržni centar. Gašenje vatre trajalo je do ranih jutarnjih sati. Načelnik Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je požar najvećim dijelom eliminisan. Saopštio je da se krov nad salom u “Krokus sitiju” urušio i da se nastavlja sa uklanjanjem ruševina.

Zapadni mediji kao moguće izvršioce imenuju jednu od frakcija Islamske države, ali to još nije potvrđeno. Istražni komitet naveo je da je i dalje “rano reći šta se dogodilo sa napadačima”. Za sada se vjeruje da su uspjeli da pobjegnu iz tržnog centra poslije napada i da se za njima traga. Njihov identitet do sada nije potvrđen.

Iz Kremlja je saopšteno da su se šef FSB-a i drugih ruskih bezbjednosnih organizacija sastali sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin se zahvalio ljekarima koji su zbrinuli povrijeđene, a ranjenima u napadu poželio je brz oporavak, rekla je zamejnica premijera Tatjana Golikova, prenosi Rojters pozivajući se na ruske novinske agencije.

Širom Moskve vide se bilbordi na kojima piše „Skorbim“ (Oplakujemo). Svi javni događaji u Rusiji su otkazani.

Foto: RTS/N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta