Više od 3,5 hiljada korisnica naknada za majke počelo da prima minimalnu penziju od 450 eura

Više od 3,5 hiljada korisnica naknada za majke troje i više djece počelo je da prima minimalnu penziju od 450 eura, kazao je za Gradsku direktor fonda PIO Ranko Aligrudić. Dodao je da će to državu koštati nekih 20 miliona eura godišnje. Koordinatorka majki Željka Savković predlaže da se onima koje i dalje primaju nadoknade one usklađuju kvartalno, kao penzionerima, i da iznose 70 i 40 odsto od prosječne zarade.

Dvadeset miliona eura, planiranih budžetom, biće dovoljno da se pokriju svi troškovi predviđeni za majke – korisnice naknada, među kojima i povećanja predviđena za 1. maj i 1. septembar, uvjeravaju u Fondu PIO.

„Razlika između tog ukupnog iznosa koji je iz budžeta isplaćivan za njih i ovog koji sad fond PIO isplaćuje je nekih 5 miliona, tako da nije to tako drastično za sam budžet CG, ali jeste za budžet fonda PIO. Međutim, mi smo to planirajući budžet za 2024, dobro procijenili da će sve te majke upravo zbog razlike se sve one vratiti na penziju“,kazao je direktor fonda PIO Ranko Aligrudić.

Majke- korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, kako je naglašeno, jedina su kategorija, čija primanja iz budžeta nijesu povećana, za razliku od ostalih zarada, penzija i materijalnih davanja, navodi njihova koordinatorka Željka Savković. Problem je i to što nadoknade ne primaju preko žiro računa, a na pitanje šta očekuje od Vlade, kaže:

„Da nam omogući, i nama i ženama sa Zavoda da to primanje primamo preko banki, da žene mogu na neki način da podignu neki kredit , da mogu da pođu na rate na odmor u banju. Očekujem da će u narednom periodu prioritet svih povećanja nekoga tog iznosa dobiti ljudi u socijalnoj potrebi i majke korisnice naknada“, kazala je Savković.

Savković ističe da su majke godinama, lavovski, borile da im se vrati stečeno pravo na nadoknadu koje im je ukinula Vlada za vrijeme vlasti DPS-a.

„Na današnji dan da nije ukinuto stečeno pravo majkama te 2017. danas bi majke primale 70% 569,8 eura , a 40% 325 eura.To je 10125 majki danas sa ZZZCG i 1625 majki iz radnog odnosa“, dodaje Savković.

Aligrudić je pojasnio i kakva prava majke mogu da imaju.

„Sve ove majke koje su sada prešle na penziju nemaju više pravo da se vrate na ovu naknadu jer jednom ako su se odrekle tog prava one se ne mogu vratiti, kao što se mogu vratiti na penziju kada obustave svoje pravo na isplatu ,to je stečeno pravo i ono im pripada bukvalno kad god žele da se vrate“, naglašava Aligrudić.

Zakonske odredbe se moraju poštovati dok se ne završi reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, poručio je Aligrudić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments