Vijeće za nacionalnu bezbjednost: Sistem za nadzor funkcioniše na osnovu saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore je usvojilo informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o značaju korišćenja video nadzora javnih površina za sistem nacionalne bezbjednosti.
Foto: Gradski.me
Foto: Gradski.me

„Vijeće je konstatovalo da sistem za nadzor funkcioniše na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uz preporuku da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem samog sistema nadzora, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost“, saopšteno je iz Vlade.

Vijeće je, dodaju, označilo prioritetnim pitanje pronalaska rješenja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u zemlji.

S tim u vezi, dalji koraci će biti učinjeni na relaciji kabinet Predsjednika Vlade, MUP-a, MSIP i Uprave Carina.

Kako su kazali, predloženo je obrazovanje Međuresorske komisije za analizu svih strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata iz domena obavještajno-bezbjednosnog sektora, s ciljem identifikacije nedostataka i formulisanja preporuka za unaprjeđenje nacionalne bezbjednosne politike.

„Vijeće je pohvalilo rad Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK) i naglasilo važnost nastavka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz intenziviranje aktivnosti na izradi relevantnih strategija“, zaključuje se u saopštenju.

Kako navode, sjednici su pored članova vijeća prisustvovali po pozivu: glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, savjetnik predsjednika Vlade za odbranu i bezbjednost Todor Goranović i predstavnici Savjeta AZLP-a, Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments