Veliki hitovi ex JU muzike kriju tragične događaje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mnogi hitovi nastali u bivšoj Jugoslaviji slušaju se i dan danas. Među njima su balade koje kriju tragične sudbine, priče o rastancima pa čak i o abortusima i suicidu.

U nastavku slijedi nekoliko velikih hitova o tužnim životnim pričama:

Boris Novković – Tamara

Hrvatski pjevač je otpjevao ove stihove iz saosjećanja prema svom prijatelju koji je volio djevojku po imenu Tamara. Naime, njihova veza se prekinula i on je neizmjerno patio za njom. Prema riječima samog Novkovića, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu.

Indeksi – Bacila je sve niz rijeku

Čuvena balada je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj djevojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnjela, a dijete nisu planirali.

Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama kasnije, Popović uočio tu djevojku u publici na koncertu u Švedskoj, prekinuo svirku i uzaludno ju je tražio. Autor muzike je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Zdravko Čolić: Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kada je djevojka Milica Kostić izvršila samoubistvo skočivši sa 11. sprata nebodera, kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su htjeli da je siluju.

Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe van. Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju. Nisu željeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, organizovane su demonstracije, a slučaj je šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Prljavo kazalište – Tu noć kad si se udavala

Rok grupa jedan od svojih najvećih hitova posvetila je članu benda Jasenku Houra i njegovoj bivšoj djevojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga sačekati iz vojske.

Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je upravo vjenčanje njegove djevojke, doduše u tom trenutku bivše. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija „te noći kad se udavala“, jer se prema navodima djevojka ubila u trenutku kada je vidjela svog bivšeg momka.

Riblja Čorba – Ostani đubre do kraja

Frontmen “Čorbe”, Bora Đorđević, ovu pjesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajda Šević.

Njih dvoje su u ljubavi uživali oko pola godina, a onda je Biljana jednog dana pozvala Đorđevića da se oproste, jer je odlučila da nastavi svoj život u Sarajevu.

Istinski emotivno povrijeđen, roker je za šankom u kafiću gdje su se pozdravili napisao pjesmu koja će postati evergrin. I za drugu veliku pjesmu „Dva dinara druže“, inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu „opet napravila volom“.

Toma Zdravković – Za Ljiljanu

Slavni pjevač Toma Zdravković iza sebe je ostavio mnogobrojne hitove za sva vremena, među njima je “Za Ljiljanu”. Pjesma je posvećena glumici Ljiljani Blagojević koju je Toma upoznao davne 1982. godine, na snimanju serije „Doktorka na selu“. Toma je za tu seriju radio muziku, imao je čak i epizodnu ulogu, a na setu mu je za oko zapala Ljiljana kojoj je kazao da će joj posvetiti pjesmu. Obećanje je ispunio poslije dvije godine, kada se na njegovoj ploči našao budući hit „Za Ljiljanu“.

Ljiljana je jednom prilikom potvrdila da je njoj posvećena pjesma, ali i priznala da ju je bilo sramota zbog toga.

„Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Vjerovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše ‘Za Ljiljanu”, rekla je poznata glumica.

Dino Merlin – Moj je život Švicarska

Kantautor je kao mladić zavolio djevojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan, ona ga je ostavila i otišla u Švajcarku sa bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo, Merlin se već proslavio i tada joj je prvi put otpjevao ovu pjesmu.

Merlin je svojevremeno bio na psihijatrijskom liječenju u Njemačkoj, a tada je stanje svoje duše izrazio pjesmom „Ja potpuno trijezan umirem“.

“Nedostaješ”, jednu od njegovih najljepših balada, posvetio je pokojnoj majci.

„To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svjestan da ga nećeš više vratiti“, rekao je Dino svojevremeno.

Izvor: Kurir/Gradski portal

FOTO: Pixabay

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta