Foto: Gradski.me

Povodom odluke Apelacionog suda o potvrđivanju rješenja Višeg suda u Podgorici kojim se dozvoljava izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje Do Kvona po molbi Južne Koreje, a odbija izručenje po molbi Sjedinjenih Američkih Država, Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je pred Vrhovnim sudom Crne Gore zahtjev za zaštitu zakonitosti.

“Zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, Vrhovno državno tužilaštvo podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon”, saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Sud je, ističu, u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde.

“Zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut je i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu  suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom, čime je  povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke”, navodi se.

Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta