Vašington post o Vulinovom prisluškivanju ruske opozicije: Problem za Srbiju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Tanjug

Priča o prisluškivanju ruske opozicije u maju prošle godine u Beogradu i dalje zaokupira pažnju međunarodne javnosti. Nakon brojnih reakcija iz Evropske unije i poslanika iz Evropskog parlamenta, koji su mahom osudili postupanje srpske vlasti i ministra policije Aleksandra Vulina, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza je u autorskom tekstu u Vašington postu još jednom opisao kako je došlo do hapšenja njegovog kolege Andreja Pivovarova, kakva je bila uloga srpskih tajni službi u ovom međunarodnom skandalu, kao i kako je doživio reakcije koje su uslijedile nakon što je ova vijest objavljena u dnevnom listu “Nova”.

U eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gdje su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vrijeme. Nama je to bilo čak i smiješno, ali sad vidimo da je to namjenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao vjerni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedjelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je donio Nikolaju Patruševu (sekretaru za nacionalnu bezbjednost Rusije prim. aut) transkripte naših razgovora, a krajem istog mjeseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

U tekstu objavljenom u Vašington postu, Kara-Murza je istakao da čitav ovaj slučaj pokazuje da ruski predsjednik Vladimir Putin ima “bar jedan klijentelistički režim na svojoj strani u centralnoj Evropi”

“Dok je pažnja svijeta razumljivo usmjerena na rastuće prijetnje Кremlja Ukrajini, manje primijećeni politički skandal na Balkanu poslužio je kao podsjetnik da Vladimir Putin ima bar jedan klijentelistički režim u centralnoj Evropi.”

Nezavisni mediji Srbije su prošle nedjelje otkrili da bezbjednosne agencije u zemlji efektivno obavljaju poslove za rusku Federalnu službu bezbjednosti i pomažu Кremlju u obračunu sa svojim političkim protivnicima.

Vašington post o Vulinu
Vašington post o Vulinu

“Prošlog maja, grupa ruskih opštinskih poslanika i demokratskih aktivista prisustvovala je edukativnom seminaru u Beogradu. Sastanak, kom smo kopredsjedavali istaknuti opozicioni lider Andrej Pivovarov i ja, bio je zamišljen kao nastavak naše ranije konferencije u Moskvi, na kojoj su svi učesnici uhapšeni.

S obzirom na to da su granice Evropske unije i dalje bile zatvorene za ruske građane — a ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik još uvijek nije bila priznata za međunarodna putovanja — Srbija je bila jedna od rijetkih destinacija za aktiviste koji traže mirno mjesto za okupljanje. Seminar je zaista protekao glatko, ali skandal, kako se ispostavilo, tek se pojavio.

Prema priči koju je srpska štampa prvi put objavila u decembru, naš skup je prisluškivala Državna bezbjednosno-obavještajna agencija. Nedjelju dana kasnije, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin doletio je u Moskvu i predao transkripte Nikolaju Patruševu, sekretaru Saveta bezbjednosti Rusije i ključnom Putinovom saradniku. Dvije nedjelje kasnije, Pivovarov je uhapšen, u jbeloruskom stilu, u poljskom putničkom avionu koji se spremao da poleti sa aerodroma u Sankt Peterburgu. On se nalazi u pritvoru i prijeti mu kazna od šest godina zatvora pod optužbom da je ‘pomagao nepoželjnoj organizaciji’”, navodi se u tekstu.

Kara Murza dalje opisuje da se sve promijenilo prošle nedjelje kad je dnevni list “Nova” objavio tekst na naslovnoj strani u kom se navodi da vlast u Srbiji radi u službi Putinovog režima.

“Srpska prodemokratska opozicija, za koju se očekuje da će ostvariti dobar rezultat na aprilskim parlamentarnim i lolaklnim izborima, osudila je predsjednika Aleksandra Vučića zbog „pretvaranja Srbije u stranu ispostavu”.

Evropska unija, kojoj bi Srbija trebalo da se pridruži do 2025., pozvala je na istragu, dok su poslanici EU osudili Beograd zbog „saradnje sa autokratskim režimom“.

“Srbija mora da izabere da li želi da se zaista transformiše i pridruži EU ili da se dodatno uskladi sa autokratama iz Moskve i Pekinga“, tvitovala je Viola fon Кramon, njemačka poslanica u Evropskom parlamentu i partijska koleginica nove njemačke ministarke spoljnih poslova.

Za vlasti u Beogradu ta vijest nije mogla da dođe u gore vreme. Tek prošlog mjeseca, Vlada Srbije je otvorila novu rundu pregovora o pristupanju EU, čime je ono što su zvaničnici u Briselu nazvali „veoma važan korak napred“. Takođe dolazi u vrijeme obnovljenog interesovanja SAD za Balkan — i ponovnog isticanja Srbije. Tokom saslušanja u Senatu prošlog mjeseca, američki diplomata i ambasador u Beogradu Кristofer Hil nazvao je Srbiju „važnim bezbjednosnim partnerom za Sjedinjene Države“, obećavajući da će pomoći zemlji da „izgradi otpornost na zlonamerni spoljni uticaj, uključujući Rusiju i Кinu“, podsjeća autor.

Izvor: nova.rs

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta