Varhelji: Crna Gora na vratima završnice pregovora

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji kazao je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU). Istakao je da je naša država na vratima završnog dijela pregovora.

„Ima još mjerila koja Crna Gora treba da ispuni. Imaju novu vladu i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje“, rekao je evropski komesar na forumu „EU se susreće sa Balkanom“, koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da „nije važno koliko je mala odluka“, ali da sve se moraju donijeti sada.

Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je prije moguće i da bi sljedeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u posljednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize…

„Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što prije, a mi naprono radimo kako bismo dočekali nove EU članice. Vrata su otvrena i možemo postići neophodne reforme“, rekao je komesar na forumu.

Kazao je i da je trenutno devet zemalja kandidata, od čega četiti već pregovaraju, a tri imaju zeleno svjetlo za to.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments