Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Sergej Zabijako

Nakon četvorogodišnje uspješne saradnje sa institucijama Kine, direktorica Baletske škole “Princeza Ksenija” Vanja Pantović postala je član borda China 17+1 Dance union.

Pantović, za Gradski portal, ističe da inicijativa “Pojas i put” u okviru koje sarađuju Kina i 17 zemlja Srednje i Istočne Evrope već nekoliko godina donosi mnogo benefita u oblasti kulture i umjetnosti.

“Posljednjih četiri godine, Baletska škola “Princeza Ksenija” imala je izuzetne mogućnosti za saradnju sa kineskim institucijama kulture. Boravili smo u Kini, upoznali se sa radom Plesne akademije Peking sa kojom smo potpisali ugovor o saradnji i odmah realizovali balet “Pepeljuga”, koji smo igrali na sceni CNP i u Baru 2019. To je bila naša posljednja velika predstava prije pandemije”, kaže Pantović.

Baletska škola “Princeza Ksenija” je, podsjeća, boravila i na Art forumu u gradu Čengdu 2018. kao i 2019. na velikom festivalu “Silk road” u gradu Šijan, staroj prijestonici Kine.

“Sve te zajedničke aktivnosti su doprinijele da kineski partneri u našoj školi prepoznaju ozbiljnog saradnika, da započnemo velike projekte, jer je i pandemija doprinijela da malo drugačije sagledavamo važnost i uticaj kulture na razvoj čovječanstva generalno. Imali smo prvu sesiju u novembru, a naredni sastanak biće 2. decembra na kongresu China CEEC 17+1”, saopštila je ona.

Škola “Princeza Ksenija” je ove godine proslavila 20 godina postojanja. Tokom dvije decenije puno je učinjeno na popularizaciji baletske umjetnosti u Crnoj Gori. Uz pokretanje osnovne baletske škole mi smo autori i programa za srednju baletsku školu. Sada imamo i prve školovane baletske pedagoge.

“Naše učenike smo slali na usavršavanje na akademijama u inostranstvu i već imamo prvog školovnog pedagoga – učenicu naše škole Mariju Boljević koja je završila akademiju u Plovdivu. Na istoj akademiji su i naše bivše učenice Katarina Vujošević i Tijana Dragović, a ove godine je akademiju u Sofiji upisala Tamara Radonjić. Znači imaćemo uskoro još tri baletska pedagoga što je ključno za dalji razvoj baleta u Crnoj Gori, jer smo ranije bili prinuđeni da uvijek zovemo pedagoge iz inostranstva”, istakla je Pantović.

Ključno je, dodaje, osnivanje nacionalnog baletskog ansambla.

“S obzirom na to da je Muzički centar Crne Gore ušao u novu zgradu, gdje je Crnogorski simfonijski ortkestar dobio svoj prostor trebalo bi da se formiraju baletski, operski i folklorni državni ansambl. I to bi sve trebalo da bude “pod jednom kapom” Muzičkog centra. To su procesi koji traju i zahtijevaju puno snage i rada”, kaže Pantović.

Tokom pandemije, napravili su 57 video ostvarenja, u saradnji sa Narodnim muzejom, NTO Crne Gore i TO Podgorice i Prijestonice, koji se mogu pogledati na jutjub kanalu škole, podsjetila je Pantović.

“Tu su kratki video prilozi o Duklji, narodnom muzeju, Muzeju kralja Nikole, Biljardi, Lipskoj pećini, Skadarskom jezeru. Mnogo toga smo uradili. Pandemija nas nije omela, nastavili smo da inspirišemo naše učenike da stvore potpuno novi način umjetničkog iskaza”, ocijenila je Pantović.

Škola će nastupati na Velikoj sceni CNP-a povodom proslave 75 godina UNICEF-a 11. decembra. J.Boljević

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta