Foto: Twitter

Ramazanski post počinje sjutra, 13. aprila, a tim povodom oglasio se reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić navodeći da u vezi organizovanja vjerskih aktivnosti u toku pandemije nijesu naišli na razumijevanje zdravstvenog sistema.

“Očekivao sam da se neko iz zdravstvenog sistema, nakon što smo poslali signale, interesuje i za Ramazan oko mjera, nažalost, toga nije bilo. Nikad nije kasno”, poručio je Fejzić na Twitteru.

Mešihat je na sjednici donio odluku o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Ramazana.

Prema ovoj odluci islamski velikodostojnici pozvali su vjernike na poštovanje epidemioloških mjera, te da imami edukuju vjernike da se mogu vakcinisati u toku posta, jer vakcina ne kvari post.

“U svim vjerskim objektima Islamske zajednice teravih namaz će se klanjati osam rekata uz tri rekata vitr namaza, a ostalih 12 rekata vjernici će klanjati u svojim kućama. Učenje mukabele organizovaće se shodno tradiciji u određenim mjestimauz poštovanje epidemioloških mjera. Itikaf se nesmetano može klanjati u svim džamijama koje imaju neophodne uslove”, navodi se u odluci.

Fejtić podsjeća vjernike da počinje blagi mjesec Ramazana.

“Zalaskom sunca, u ponedjeljak 12. aprila, nastupa Ramazan, a naredni dan je prvi dan ramazanskog posta.”, kazao je Fejzić.

Imajući u vidu složenu epidemijsku situaciju pozivaju se vjernici da promovišu prednosti vakcinacije i da se pridržavaju zdravstvenih mjera i instrukcija Mešihata o obavljanju vjerskih obreda u vanrednim okolnostima, koje su dostavljene svim područnim medžlisima.

“U Ramazan stupamo sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitamo: Ramazan šerif mubarek olsun”, navodi Reis Rifat Fejzić.

Izvor: Dan

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta