Račun Instituta “Simo Milošević” blokiran je zbog duga od 295,21 hiljadu eura, ali taj iznos je znatno veći i raste zbog kamata, saopšteno je iz uprave kompanije.

Blokada je uzrokovana sudskim presudama u korist skoro 40 radnika Instituta zbog obračunatih razlika u zaradama. Radnici su tužbama tražili obračun zarada i koeficijente po kolektivnom ugovoru u zdravstvu Crne Gore, a ne po važećem Instituta.

Tužbe su bile na iznos oko 325 hiljada eura, što nije fiksno, jer ide kamata, prenosi Radio Jadran.

“Sredstvima od dva miliona EUR dugoročnog kredita IRF-a, koje je dobio Institut, ne mogu se isplaćivati obaveze po sudskim odlukama. On je namjenski, za izmirenje zaostalih plata zaposlenima, dugova prema dobavljačima i završetak pripreme za otvaranje druge faze Instituta”, objasnili su iz finansijskog sektora preduzeća.

Kredit nije potrošen, ali ne može poslužiti za deblokadu računa. To znači da se ne mogu isplatiti zarade radnicima dok je blokiran račun, odnosno mogu samo neto plate, bez poreza i doprinosa.

U Institutu traže rješenje za izlazak iz te nove nezavidne situacije.

Institut je uložio ustavnu žalbu. U preduzeću čekaju rješenje da rade na tržištu i nijesu na budžetu.

U upravi smatraju da, uprkos sudskim presudama grupe radnika, neće trpjeti čitav koleketiv od 578 zaposlenih.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta