Foto: MEP

UNDP je, kroz značajnu ekspertsku podršku i veliki broj projekata koji su tokom protekle dvije decenije realizovani u različitim oblastima, dao snažan doprinos, kako procesu evropske integracije, tako i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a, kazala je ministarka evropskih poslova (MEP) Maida Gorčević tokom današnjeg susreta sa zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nikom Hartmanom.

Gorčević i Hartman su, kako je saopšteno iz resora, razmijenili mišljenje o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU, kao i predstojećim ključnim obavezama na tom putu.

“Saglasili su se o značaju nastavka uspješnje saradnje Vlade Crne Gore i UNDP-ja na polju sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa i Agende 2030 Ujedinjenih nacija”, naveli su iz resora.

Ministarka Gorčević je zahvalila na dosadašnjoj izuzetnoj podršci UNDP-ja istakavši da je ta organizacija, u praksi, potvrdila da ostaje pouzdan i važan partner Vladi Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatnih reformi na putu prema EU.

„UNDP je, kroz značajnu ekspertsku podršku i veliki broj projekata koji su tokom protekle dvije decenije realizovani u različitim oblastima, dao snažan doprinos, kako procesu evropske integracije, tako i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a“, kazala je Gorčević.

Ona je kazala da su ciljevi kojima Vlada teži na putu ka punopravnom članstvu komplemenarni onima iz Agende 2030, a to su održivi razvoj i bolji kvalitet života svih građana i građanki.

Iz MEP su kazali da Gorčević je prenijela zadovoljstvo što će UNDP nastaviti da, zajedno sa crnogorskom Vladom, radi na dostizanju evropskih i međunarodnih vrijednosti i standarda.

Zamjenik direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nik Hartman istakao je sinergiju procesa pristupanja Crne Gore EU sa ciljevima Agende 2030 i Planom rasta Zapadnog Balkana.

“Prioritizovanjem reformi u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih ljudskih prava, Crna Gora ne samo da napreduje prema EU standardima, već i doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, jačajući institucionalne kapacitete i inkluzivno upravljanje. Podrška UNDP-a procesu pristupanja EU takođe podstiče zelene i digitalne transformacije u upravljanju, kao i ekonomiji zemlje. Kroz zakonodavne reforme i promovisanje rodne ravnopravnosti, UNDP jača svoju posvećenost inkluziji i podstiče napredak Crne Gore prema otpornom i održivom razvoju”, poručio je Hartman.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta