Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NAJNOVIJE

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, danas je obišao prostor Muzeja i galerija Glavnog grada u okviru kog je nedavno uređena muzejska biblioteka. Mjesto koje će ubuduće služiti svim ljubiteljima umjetnosti, ali i građanima koji se bave naučno-istraživačkim radom.

„Prostor muzejske bibliotejke je prethodno bio u prilično lošem stanju. Međutim, zahvaljujući angažovanju menadžmenta Muzeja i galerija, uz finansijsku podršku jedne porodice iz inostranstva, prijatelja Glavnog grada, mi smo dobili ovaj prelijepi prostor. Osim toga, ova zgrada je gotovo temeljno rekonstruisana, dobili smo vrlo moderne galerijske prostore koji ni po čemu ne zaostaju za sličnim prostorima u velikim evropskim gradovima“, istakao je Vuković.

Graonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo jer je uređenjem brojnih prostora koji se koriste za ove namjene, kultura našeg grada doživjela istinsku revoluciju.

„Vjerujem da vam je poznato da smo prethodno, praktično, sve prostore u glavnom gradu od značaja za kulturu uredili i dali im novi život – od Kuslevove kuće do Kuće Rista Stijovića, Kuće Stojanovića, na glavnom gradskom trgu dobili fantastičnu modernu galeriju… Možemo slobodno konstatovati, bez pretjerivanja, da je kultura u glavnom gradu, tokom protekle četiri godine, doživjela istinsku revoluciju, podigli smo je na jedan znatno viši nivo, uz značajno veću pažnju javnosti, mnogo veći broj posjetilaca kulturnih događaja, tako da možemo biti veoma zadovoljni u tom smislu“, zaključio je gradonačelnik.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković istakao je da se Muzej grada mijenja i najavio da se i u narednom periodu nastavlja sa ozbiljnim infrastrukturnim ulaganjima u cilju unapređenja i poboljšanja muzejskih i galerijskih prostora.

“U knjnižnom fondu biblioteke je više od 6.000 knjiga i druge bibliotečke građe. Osim stručne literature iz oblasti kulturne baštine i muzejske djelatnosti, biblioteka posjeduje i knjige o istoriji umjetnosti, kao i reprezentativne kataloge izložbi. Najveći broj izložbenih kataloga realizovan je u okviru izdavačke djelatnosti gradskog Muzeja. U sklopu biblioteke nalazi se čitaonica, koja će imati istraživačko-edukativni karakter i koja ce biti otvorena za stručnu i širu javnost”, kazao je Ćetković.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta