Search
Close this search box.

Čeka se odluka o ekstradiciji

Uprkos poravnanju od četiri i po milijardi dolara: SAD ostaju pri zahtjevu da im se izruči Do Kvon

Sjedinjene Američke Države ostaju pri zahtjevu da im Crna Gora izruči južnokorejskog 'kralja kriptovaluta' Do Kvon zbog malverzacija na tržištu kriptovaluta, uprkos tome što je njegova kompanija postigla poravnanje sa Američkom komisijom za hartije od vrijednosti (SEC).
Foto: gradski.me

Kompanija Terraform labs pristala je da plati oko 4,5 milijardi dolara u građanskom poravnanju sa SEC, nakon što je sud u Njujorku u aprilu utvrdio da su odgovorni za prevaru investitora, koji su izgubili oko 40 milijarda dolara kada su propale njihove kriptovalute Terra i Luna 2022.

Da poravnanje sa SEC neće uticati na američki zahtjev za njegovo izručenje potvrio je za Radio Slobodna Evropa njegov branilac u Crnoj Gori, advokat Goran Rodić.

Kako je objasnio, poravnanje je dogovoreno za parnični postupak, dok ga Koreja i SAD potražuju radi krivičnog postupka.

Do Kvon je uhapšen 23. marta 2023. na podgoričkom aerodromu kada je falsifikovanim pasošem pokušavao da odleti za Dubai, zbog čega je osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Nakon izdržane kazne, upućen je u prihvatilište za strance u blizini Podgorice.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta različito odlučivali o zahtjevima za izručenje Do Kvona.

Apelacioni sud je prošlog mjeseca poništio posljednju odluku Višeg suda u Podgorici, kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen jednoj od zemalja koje ga traže. Nakon toga ministar pravde je trebalo da donese konačnu odluku da li SAD ili Južnoj Koreji.

Do Kvon konačnu odluku o ektradiciji čeka u prihvatilištu za strance, a njegovo izručenje traže SAD i Južna Koreja.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments