Izvor: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) već više od četiri mjeseca ne odgovara na pitanja Portala RTCG da li se u Crnoj Gori vode postupci protiv biznismena Branislava Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića koji su na jesen prošle godine stavljeni na američku crnu listu.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a u novembru 2023. godine na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana dodala je ova dva biznismena zbog njihove navodne umiješanosti u organizovani kriminal.

Odluka američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije podrazumijeva i da su Amerikancima zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.

Prema podacima zvaničnih registara, Mićunović ima tri firme u Crnoj Gori, a Davidović jednu u našoj zemlji, a jednu u Panami. Pritom, Mićunović je osnovao i firmu na Kipru ali je ona ugašena u međuvremenu.

Godinama unazad, Mićunović je pominjan kao prijatelj bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, o čemu se svojevremeno raspravljalo i u parlamentu..

Mićunović se godinama u Crnoj Gori povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom, te firmama “Džek pot” i “Zeta film”. Često je viđan u luksuznom hotelu “Splendid” u Bečićima.

Bio je optužen i za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je ipak kasnije pravosnažno oslobođen optužbe, jer i pored više prisutnih tokom ubistva, niko nije identifikovao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

Kako je u novembru prošle godine saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, Mićunović je godinama vodeća ličnost organizovanog kriminala i uz to je najpoznatiji po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore.

Podsjetimo, Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Oslobođen je, jer je vijeće Suda u Bariju 2019. godine obustavilo postupak protiv njega. 

Duvanska afera je u Crnoj Gori otvorena 2001. godine, nakon tekstova u zagrebačkom “Nacionalu” ali i informacija da su italijanski istražitelji otvorili istragu. 

“Šverc duvana decenijama je prisutan u Crnoj Gori i bio je najveći izvor nelegalnih prihoda u državi. Smatramo da dosta naših građana koji imaju enormnu imovinu, imaju je od šverca duvana, a ne što su otkrili mikročipove. Nekolicina takvih, siguran sam, ima više novca nego Crna Gora u svom trezoru. Ne možete da objasnite da je pravedno da jedan kockar ima imovinu od 100 miliona eura, i da mislite da je on imao sreće u životu. Ne, on je bio član duvanske mafije”, kazao je raniji premijer Dritan Abazović u dokumentarcu “Dosje Jarak”, koji se bavi duvanskom mafijom, koja je zbog pisanja o tome života koštala glavnog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića 2004. godine, i urednika hrvatskog “Nacionala” Iva Pukanića.

Pukanić je svjedočio pred italijanskim pravosudnim organima, a Jovanović je likvidiran prije nego što je obavio razgovor sa istražiteljima.

Mićunović je, kako se navodi na sajtu američkog Ministarstva finansija sankcionisan “zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”.

Miodrag Daka Davidović je biznismen iz Crne Gore, početkom devedesetih je bio načelnik policije u Nikšiću.

Kako se navodi u odluci američkih vlasti, on je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate”, navodi se u odluci.

U odluci OFAC-a se napominje da je od 1991. do 1992. Davidović bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH. Krajem devedesetih Davidović je bio sumnjičen i za krijumčarenje cigareta, međutim te optužbe nikada nisu dokazane.

Do danas, nije poznato šta cu crnogorske istražne institucije uradile nakon američke odluke. 

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta