Univerzitet Crne Gore uključen u regionalni projekat jačanja autonomije univerziteta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore (UCG) uključen je u prvi regionalni projekat koji će objaviti bodovnu listu o autonomiji, transparentnosti i odgovornosti univerziteta Zapadnog Balkana i otvoriti forum za diskusiju sa donosiocima odluka u partnerskim zemljama. Riječ je o projektu “Jačanje univerzitetske autonomije i povećanje odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana”, pod akronimom STAND, koji, kroz Erasmus+program, finansira Evropska unija, saopšteno je iz UCG.

„U projekat su uključeni univerziteti Crne Gore, Kosova i Albanije, a cilj je poboljšanje procesa i mehanizama univerzitetske autonomije povećanjem upravljačkih kapaciteta, odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana“, kazao je prorektor Univerziteta Crne Gore i rukovodilac projekta Veselin Mićanović.

Kako su naveli, projektom je ukazana potreba za holističkim pristupom u jačanju autonomije univerziteta, u četiri posebne dimenzije – organizacijskoj, akademskoj, kadrovskoj i finansijskoj autonomiji, što su ujedno i najvažniji prioriteti upravljanja univerzitetima na Kosovu, u Albaniji i Crnoj Gori.

„Kroz projektne aktivnosti, nastojaćemo da poboljšamo upravljanje kroz izgradnju kapaciteta, razmjenu iskustava sa partnerskim zemljama, članicama EU, nadogradnju infrastrukture, kao i kroz osnaživanje propisa i struktura na nacionalnom i univerzitetskom nivou. Mješavina pristupa odozdo prema gore i odozgo prema dolje koji će se koristiti u projektu, podstaći će dijalog između univerziteta i ministarstava, te na taj način omogućiti učinkovitija implementacija projekta“, objasnio Mićanović.

Ono što je posebno važno, dodao je, jeste što će se kroz projekat uspostaviti ekspertska mreža o autonomiji, razmjenjivati dobra praksa partnera iz EU.

„Projekat ima za cilj da dopre do 50.000 osoba koje se bave visokim obrazovanjem i drugim srodnim temama u Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu“, kazao jeMićanović.

Vrijednost ovog trogodišnjeg regionalnog projekta je 999, 081.00 €. Partnerske države na ovom projektu su Albanija, Belgija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Njemačka, Italija, Kosovo i Crna Gora.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta