Foto: PR centar
Univerzitet Crne Gore (UCG) tokom pola vijeka postojanja stasao je u svjetionik znanja i ideja, a ključ uspjeha je u davanju i uzvraćanju, poruka je sa svečanosti povodom Dana UCG na kojoj je uručeno počasno zvanje profesor emeritus, promovisani doktori nauka i dodjeljene nagrade najboljim studentima.

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, kazao je da je UCG, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, stasao u svjetionik znanja i ideja i da danas, kao nikad prije, odvažnost i mašta postaju ključni sastojci univerzalnog društvenog napretka.

“Upravo te osobine stanuju u našim studentskim klupama. Stoga je ovaj jubilej poziv svima, posebno našim studentima da raskinu stege, koje društvo drže u zastarjelim obrascima, da svojom energijom i kreativnošću prokrče put do razvijenog i bogatog društva. Ako bih jednon riječju morao opisati ovaj dan, ovo mjesto i vas kojima se obraćam onda bi to bila izuzetnost”, poručio je Božović.

Naglasio je da je veoma počastvovan što je u mogućnosti da se obrati onima koji su gradili i onima koji nastavljaju tradiciju izuzetnosti na Univerzitetu Crne Gore.

“Uz vašu svesrdnu pomoć siguran sam da najbolje tek predstoji”, poruka je Božovića.

Profesor doktor Mladen Ulićević istakao je da se osjeća uzvišeno, jer je dobio priznanje i počasno zvanje profesora emeritusa i smatra da svi nosioci toga zvanja imaju dodatnu obavezu da promovišu i afirmišu Univerzitet.

“Ovu plaketu, ovo priznanje dijelim sa svojim kolegama iz naše matične kuće, Građevinskog fakulteta, jer je ključ uspjeha u onoj izvornoj- moraš dati da bi dobio. Dakle, ključ uspjeha je u davanju i uzvraćanju. Zamajac koji pokreće Univerzitet ne smije da stane”, jasan je Ulićević.

Zvanje profesora emeritusa dobili su prof. dr Mladen Ulićević i prof. dr Šerbo Rastoder.

Ilija Ćetković sa Instituta za biologiju mora, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što je doktorirao na jubilej Univerziteta Crne Gore, uz poruku da je putem nauke izazovno ići, ali ne teško, jer mu je svaka godina školovanja pričinjavala zadovoljstvo.

„Mlađim studentima želim da poručim da se nikada ne boje da idu putem nauke, već da upravo to treba da rade da bi došli do lijepih stvari u životu. Sada treba da pokrenem proceduru za izbor u zvanje na Univerzitetu Crne Gore, tako da se nadam da je ovo početna tačka u budućoj karijeri“, rekao je Ćetković.

Jedna od najboljih studentkinja Univerziteta Crne Gore je Helena Perović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, koja je trenutno na master studijama u Belgiji. Kazala je da je uložila mnogo truda i rada, ali da uživa da se bavi matematikom, da ima podršku porodice i prijatelja da je njen najveći cilj da uvijek izaziva sebe i unapređuje znanje.

„Mislim da mladi ne treba da se plaše matematike. Ona je predivna nauka, matematika je svuda u prirodi. Mladi treba da traže zanimljivosti matematike, da se ne uplaše kada vide mnogo formula. Sada sam u Belgiji. Voljela bih da se vratim u Crnu Goru da stečeno znanje donesem ovdje i da motivišem mlade da zavole matematiku“, poručila je Perović.

Promovisani doktori nauka su: Dragana Baćović (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Nevena Cupara (Prirodno-matematički fakultet), Ilija Ćetković (Prirodno-matematički fakultet), Antona Đokaj (Prirodno-matematički fakultet), Milica Jovanović (Prirodno-matematički fakultet), Gorana Jovetić (Ekonomski fakultet), Tamara Labudović (Filološki fakultet), Luka Lazović (Elektrotehnički fakultet), Anđela Mijanović (Prirodno-matematički fakultet), Sunčica Rogić (Ekonomski fakultet), Milica Stanišić Vujačić (Prirodno-matematički fakultet), Ognjenka Šarenac (Medicinski fakultet), Kristina Gvozdenović (Fakultet političkih nauka), Emir Muzurović (Medicinski fakultet), Milena Petrović Zdravković (Medicinski fakultet) i Ana Radulović (Pomorski fakultet Kotor).

Rektor Božović, dodijelio je po dvije nagrade za oblast tehničkih, prirodno-matematičkih i medicinskih nauka studentkinjama Prirodno-matematičkog fakulteta, Heleni Perović (10,00) i Elektrotehničkog fakulteta, Sari Milinković (10,00); za oblast društvenih nauka studentkinjama Filološkog fakulteta, Magdaleni Smolović (9,98) i Ekonomskog fakulteta, Milici Damjanović (9,96); a za oblast umjetnosti studentkinji Fakulteta likovnih umjetnosti, Teodori Raičević (9,97).

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta