NAJNOVIJE

EU4TECH projekat na Univerzitetu Crne Gore UCG će uz pomoć nauke i izuma senzornog sistema pružiti podršku starijim ljudima u izolaciji i njihovim porodicama koje će moći da nadgledaju njihovo fizičko stanje i na vrijeme reaguju, u slučaju potrebe, saopšteno je danas iz UCG-a.

Projekat je zaslugom profesorice Gordane Laštovičke-Medin, i članova njenog tima, studentkinja Vanje Backović i Rajke Pejanović, pozitivno ocijenjen i prihvaćen da se realizuje kroz EU podršku.

“Ono što smo mi predložili, „S-Watch“ – Kognitivni IoT sistem zasnovan na Open Source i Otvorenoj nauci, sa sistemom senzora koji među sobom interaguju i uče jedni od drugih, sa mogućnošću „on-line&in real-time streaming data“, analiziranja, predikcije i učenja kroz deep mind implementaciju – ne postoji kao takav na tržištu”, istakla je Laštovička-Medin.

Dodala je da je taj sistem namijenjen starijim ljudima, ljudima sa kognitivnim i fizičkim oštećenjima, kao i ljudima koji tokom pandemije COVID-19 zbog hroničnih bolesti ili drugih razloga moraju da se na duže vrijeme izoluju.

“Kroz realizaciju projekta studentkinje Pejanović i Backović će imati priliku da apliciraju znanje iz Fizike, Elektronike, Mjerenja, Programiranja i nauče dosta o preduzetništvu. Ovo je ujedno i prvi projekat na Prirodno-matematičkom fakultetu gdje će fizika i industrija početi da se intenzivnije povezuju“, izjavila je Laštovička Medin.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta