Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Dnevni centar Cetinje

Samo konstantnim ulaganjem napora u poboljšanje položaja djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom možemo ostvariti ravnopravnost i njihovu integraciju u sve sfere društvenog života, poručeno je sa proslave povodom obilježavanja devet godina rada Javne ustanove „Centra za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje“.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković kazao je da od svog osnivanja 2013. godine, Centar za dnevni boravak na nivou lokalne zajednice, kroz stručni tretman, programe i inkluzivne aktivnosti u društvenoj zajednici, radi na unaprijeđivanju kvaliteta života korisnika Centra i zato treba konstantno raditi na poboljšanju njihovog položaja i ukazivati na njihove potrebe.

„Kao lokalna samouprava pokazujemo odgovornost i svjesni smo da je konstantno ulaganje napora u poboljšanje položaja djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom važno na putu ka ravnopravnosti i njihovoj integraciji u sve sfere društvenog života. Važno nam je da oni budu ravnopravni članovi našeg društva i doprinesu razvoju i napredovanju našeg grada”,poručio je Đurašković. 

On je kazao da je neophodno zajednički podizati svijest ljudi o problemima sa kojim se svakodnevno susrijeću ova lica i o značaju njihovog uključivanja u širu društvenu zajednicu. 

“Ova proslava je i podsjetnik da svako zaslužuje priliku da bude prihvaćen u svojoj različitosti. Siguran sam da će u narednom periodu svi članovi kolektiva Centra za dnevni boravak Prijestonice Cetinje, svojim marljivim radom nastaviti uspješnu misiju rada sa djecom sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba sa invaliditetom kao i do sada, a gradska uprava Prijestonice Cetinje će vam na tom putu uvijek biti iskrena podrška i oslonac,” kazao je Đurašković. 

Direktor Dnevnog centra Cetinje Božidar P. Drecun kazao je da je ponosan što je na čelu ustanove koja može biti primjer dobre prakse socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

“Dnevni centar Cetinje mjesto gdje se radujemo uspjesima naših korisnika, svakom novom koraku koji pređu, svakoj novoj riječi koju izgovore, svakom osmjehu koji nam upute. U našem Centru mnogo volimo da crtamo, kuvamo, vježbamo. Sve to radimo uz mnogo ljubavi, podrške, solidarnosti i brige jedni o drugima. To je ono što sve nas u Centru motiviše i inspiriše da budemo još bolji,” kazao je Drecun. 

On se zahvalio timu Dnevnog centra koji, kako je kazao, posvećeno i sa mnogo ljubavi radi svoj posao, i koji je podrška ne samo korisnicima i njihovim roditeljima, nego cijeloj zajednici.

“Želim da se zahvalim svim prijateljima i partnerima koju pružaju nesebičnu podršku u našim nastojanjima da izgradimo inkluzivno društvo. Takođe, želim da se zahvalim Prijestonici i lokalnoj samoupravi koja nam od početka pruža temeljnu podršku da nastavimo da razvijamo servise koje su neophodne našem gradu. Posebnu zahvalnost dugujem našim volonterima svih uzrasta koji odvajaju ono najvažnije – svoje vrijeme – i provode ga u društvu naših korisnika,” kazao je Drecun. 

On je zaključio da samo zajedno možemo stvoriti jedanke šanse za sve i izgraditi inkluzivno društvo u kojem će svaka osoba moći da ostvari svoje pune potencijale. 

Na svečanosti je prikazan video kojem su sažete najvažnije aktivnosti koje je kolektiv Dnevnog Centra pokrenuo u proteklih devet godina, a kroz koje je dat vidljiv i značajan doprinos korisnicima Centra, njihovim porodicama, ali i cijeloj društvenoj zajednici.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta