Ilustracija: AP

UN misija u BiH pozvala je na hitno djelovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata duž hrvatske granice nakon prošlonedjeljnog incidenta sa 50 vidno iscrpljenih muškaraca.

U saopštenju je navedeno da su se timovi UN i predstavnici nevladinih organizacija u petak susreli sa grupom ranjenih ljudi koji su pješke išli duž graničnog prelaza sa Hrvatskom.

U saopštenju se ističe da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da pređu granicu, te da su štapovima tučeni i potisnuti nazad u BiH.

Zdravstveni radnici iz nevladinih organizacija pružili su „hitnu medicinsku pomoć“ polovini muškaraca.

Kako navodi agencija AP, za sada nema odgovora na taj izvještaj iz Bosne ili Hrvatske, a Hrvatske vlasti više puta ranije su demantovale da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz Bosne da stignu u Hrvatsku, članicu EU.

Hiljade migranata blokirano je u Bosni u pokušaju da stigne do zapadne Evrope. Mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje od strane hrvatskih graničnih snaga, prenosi AP.

UN misija u Bosni je ukazala da su vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni prema međunarodnom i EU pravu. 

„Pozivamo zemlje o kojima se radi da ispitaju incident koji se dogodio 2. aprila i da kazne sve počinioce na odgovarajući način”, navela je misija UN.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta