Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta nije dozvolio izvođenje predstave „IzloŽene“

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave “IzloŽene”, koja se  suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, piše Antena M.

Jelić je kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da je tema diskriminacije nad ženama “izlizana” i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“.

Jelić je kao argumente za svoj stav naveo i “da je oženjen, da ima živu majku, u komšiluku mu žive udata sestra i oženjeni brat, a pamti i babu. Poznaje komšije, druži se s kumovima i poznanicima… Ni u jednom od pomenutih primjera nije primijetio diskriminaciju žena, čak naprotiv, misli da žene diskriminišu.”

Janko Jelić je, kako ga predstavljaju u jednom od intervjua,  jedan od “progonjenih profesora koji su ostali bez posla jer nisu hteli da predaju crnogorski jezik, tu nakaradnu tvorevinu režima”.

Autor je “originalne” misli: “Durmitorom još uvijek hodi Sveti Sava, nad njime još uvijek nadlijeće Jabučilo, a vile se okupljaju i igraju svoja kola nad vodom jezera. Sa Durmitora se pogled pruža niz Kosovo, a kad se okrenete na drugu stranu, vidi se Lovćen”.

Izdvajamo još jedan citat: “U osnovi književnog zanata i poziva stoji čovjekoljublje i ono obavezuje pisca da bude dobar čovjek, i onda kad piše i onda kad ne piše. Ne priznajem pravo nijednom piscu da bude pogan i da svojim poganstvom pokušava da se nametne. Poganstvo u pisanju nije književnost, poganstvo će uvijek biti samo poganstvo i nema te mode koja će to promijeniti.“

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Magistrirao je na temi: „Dijalektizmi u djelu Mira Vuksanovića”. Piše poeziju, prozu, drame i eseje.

Nova knjiga Janka Jelića „Braća na lomači“ promovisana je prošle godine u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću.

Dobio je nagradu „Radoje Domanović“ za „Zlatnog čovjeka“, priče ispred seoske prodavnice.

Janko Jelić je član Matice srpske, Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Udruženja književnika Crne Gore.

izvor: Antena M

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments