Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ukrajina broji 163. dan ruske invayije. Događaje od prethodnog dana možetepogledati OVDJE.

Kremlj traži da međunarodne organizacije osude – ukrajinski ‘nuklearni terorizam’

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude “zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma”.

“Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična djela režima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Granatiran dalekovod kod nuklearne elektrane, za sada nema opasnosti od radioaktivnih curenja

Granate su pogodile dalekovod kod nuklearne elektrane Energodar kod Zaporožja, a sada Ukrajina i Rusija razmjenjuju međusobno optužbe vezane za odgovornost za taj napad.

Ukrajinci kažu kako je riječ o ruskom granatiranju, no uprkos tome, za sada nema opasnosti od radioaktivnih curenja, a postrojenje i dalje radi.

Zelenski: Izvještaj Amnesti internešnala amnestira agresora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negativno je ocijenio izvještaj Amnesti internešnala, u kojem se tvrdi da su snage te zemlje povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile dok su pružale otpor ruskoj vojsci.

 Putin zahvalio Erdoganu

Putin je zahvalio Erdoganu na ulozi Turske u pomoći kod organizacije isporuke žita iz Ukrajine. 

“Isporuke su već počele, želim vam zahvaliti i na tome i na činjenici da je u isto vrijeme donesena popratna odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i đubriva na svjetska tržišta”, rekao je Putin.

Sastali se Putin i Erdogan

Turski predsjednik rekao je da su sastanci među delegacijama bili plodonosni te da će s Putinom još razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, javlja Reuters. 

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Gasovod “Turski tok” radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

Papa Franjo se sastao sa ruskim episkopom

Papa Franjo sastao se danas sa episkopom Antonijem, drugim po značaju ruskim vjerskim zvaničnikom, uoči susreta sa patrijarhom Kirilom planiranim za naredni mjesec.

Vatikan, međutim, nije objavio o čemu se konkretno razgovaralo tokom privatne audijencije.

Papa bi trebalo da prisustvuje kongresu vjerskih lidera u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu od 13. do 15. septembra, gdje bi se, kako se nada, sastao sa ruskim patrijarhom Kirilom.

Rat se ne može okončati ignorisanjem Moskve

Međunarodna zajednica ne može okončati rat u Ukrajini ignorisanjem Moskve, ocijenio je bliski saradnik turskog predsjednika Fahretin Altun.

Šef turske države Redžep Tajip Erdogan je, podsjetimo, otputovao u Soči, radi današnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sa kojim se sastao i prije manje od tri nedjelje u Teheranu.

EU uvela sankcije Viktoru Janukoviču

Članice Evropske unije uvele su sankcije bivšem proruskom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, saopštilo je Evropski savjet.

Sankcije su uvedene Janukoviču i njegovom sinu Oleksandru zbog njihove navodne uloge u sigurnosnoj prijetnji Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Dodaje da su njih dvojica stavljeni na listu sankcionisanih kao odgovor na neopravdanu rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, prenosi AFP.

Erdogan i Putin danas se sastaju u Sočiju

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak će doći u jednodnevnu posjetu ruskom gradu Sočiju da bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o bilateralnim vezama i međunarodnim pitanjima.

Erdogan i Putin sastaće se lično drugi put u 17 dana.

Zelenski: Amnesti staje na stranu terorista
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Amnesti internešenel da se svrstava na stranu “terorista” nakon što je ta organizacija osudila ukrajinsku vojsku zbog postavljanja oružja u civilne oblasti na taj način kršeći humanitarno pravo.

Danas smo vidjeli izvještaj Amnesti internešenela koji, nažalost, pokušava da amnestira terorističku državu i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu – rekao je Zelenski u video obraćanju.

”Ako neko napravi izjavu koja stavlja agresora i žrtvu u istu ravan, to se ne može tolerisati”, rekao je on, ponovivši tri puta da je “Ukrajina žrtva” i dodao da je “svako ko sumnja u to saučesnik Rusije – teroristička zemlja – i sam terorista i učesnik u ubistvima

Ukrajinski general: Rusija bi mogla da pokrene ofanzivu na jugu
Rusija bi mogla da pokrene ofanzivu u hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine kako bi preuzela inicijativu od Kijeva na tom bojištu, a zabilježeno je i gomilanje njenih snaga, kazao je ukrajinski general Oleksij Hromov.

Rusija je okupirala djelove južne Ukrajine u početnim fazama invazije, ali je Kijev obećao da će pokrenuti veliku protivofanzivu i koristi sofisticirano zapadno oružje protiv ruskih dostavnih linija i skladišta municije.

Hromov je rekao da je Rusija rasporedila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistoku strateški važne južne hersonske oblasti, čiji je veći dio pod ruskom kontrolom.

„Moguće je da će neprijatelj pokušati da izvede ofanzivne operacije duboko u našoj teritoriji kako bi preuzeo inicijativu i ugrozio razvoj našeg uspješnog napredovanja s ciljem prisile ukrajinske vojske da prestane da širi mostobran i pređe u obranu“, kazao je na konferenciji za medije.

Hromov tvrdi da je Ukrajina na istoku taktički poboljšala svoju poziciju oko grada Slovjanska zauzimanjem dva sela, ali ruske snage još pokušavaju da zauzmu grad Avdivku i selo Piski.

Na tom su dijelu bojišta ukrajinske snage bile prisiljene na povlačenje, pa su uspostavile liniju odbrane južno od Avdivke, napustivši rudnik uglja Butivku, kazao je.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta