Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Danas je 120. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska vojska saopštila juče je da je pokrenula vazdušne napade na Zmijsko ostrvo. Nanijeli su, kako su istakli, značajne gubitke ruskim snagama. Vašington juče nije dao dozvolu za specijalni let ruskog državnog aviona u Sjedinjene Države, kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija i članovi njihovih porodica. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kazala je da “ovo prkosno ponašanje američkih vlasti neće ostati bez odgovora“.

Dešavanja od juče možete pročitati ovdje.

Moćno američko oružje stiglo u Ukrajinu

Američki višecjevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru.

MLRS-ovi su dio novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. juna.

“Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti posljednje”, objavio je Reznikov.

Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Vladimir Putin je danas pozvao na jaču saradnju zemalja BRICS-a dok je Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

“Samo na temelju iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država”, rekao je Putin obraćajući se video vezom na skupu.

Ruski je predsjednik optužio Zapad da “koristi financijske mehanizme” kako bi “prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet”, prenosi Index. 

Putin smatra da su odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji te je nahvalio strateško partnerstvo sa Kinom sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD. 

Šojgu: Rusija i Bjelorusija moraju hitno ojačati svoju odbranu

Rusija i Bjelorusija “moraju preduzeti hitne zajedničke mjere” kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenosi ruska prorežimska agencija Interfaks.

Šojgu je to rekao na sastanku sa svojim kolegom iz Bjelorusije.

“Okolnosti su takve da zahtijevaju preduzimanje hitnih zajedničkih mjera kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti obje zemlje te povećala borbena spremnost, ali i zajednička regionalna protivvazdušna odbrana”, rekao je Šojgu.

Kremlj: Rusija ne krade ukrajinske žitarice

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, danas je ponovio da ruske snage ne kradu ukrajinske žitarice.

Podsjetimo, ukrajinski ambasador u Ankari je ranije ovog mjeseca rekao da su turski kupci među onima koji plaćaju za žitarice koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodavši kako traži pomoć Turske u identifikaciju i privođenju pravdi odgovornih za tu krađu.

Na pitanje o komentaru turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua, koji je rekao da će Ankara istražiti te navode, Peskov je rekao: “Trebali biste to pitati ministarstvo vanjskih poslova. Rusija nije ukrala nikakve žitarice”.

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Putin rekao je zapadnim liderima da je spreman za pregovore o dozvoljavanju izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka. Naime, više od 20 miliona tona žitarica blokirano je u ukrajinskim lukama zbog pomorske blokade koju provodi ruska ratna mornarica.

Ukrajina: Možda ćemo se povući iz Lisičanska

Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je danas guverner te regije Serhij Hajdaj.

Rusi zauzeli više od pola gradova u Donjecku

Samo 45% istočne regije Donjeck je pod kontrolom ukrajinskih snaga, što znači da je ostalih 55% pod kontrolom ruskih snaga, javlja CNN.

“Teško je reći da je ostatak gradova odnosno teritorije pod kontrolom neprijatelja, jer ruske snage uništavaju te gradove. Radi se samo o teritorijama, rekao je danas Pavlo Kirilenk, ukrajinski šef vojne administracije regije Donjeck.

Kirilenko je govorio i o koncentraciji ruskih bataljina na gradove Slovjansk i Liman.

“Pred ukrajinskim snagama su teške borbe”, rekao je Kirilenko, dodajući da Rusi nastavljaju granatirati autocestu Bakmut-Lisičansk kako bi odsjekli Severodonjeck i Lisičansk te onemogućili opskrbu ukrajinskih snaga.

Još jedna eksplozija u Sverdlovskoj regiji Ruske federacije

Nastavlja se ukrajinska odbrana, a eksplozije na teritoriji Ruske federacije su sve češće. Pogledajte još jedan video snimak eksplozije u Sverdlovskoj regiji u Rusiji. Ministarstvo vanrednih

 Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

Evropski čelnici će danas na sastanku u Briselu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Evropska komisija.

Ukrajinska vojska uništava rusku opremu

Operativna komanda Ukrajine „Jug“ saopštila je da su 22. juna ubili 20 vojnika i uništili 2 skladišta municije, kao i nešto opreme, uključujući samohodnu haubicu i 4 vojna vozila.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta