pixabay

Foto: Pixabay

Ukrajina sumnja da je Rusija otrovala suprugu šefa ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), generala Kirila Budanova, rekao je za Frans pres portparol te službe.

– To je glavna pretpostavka – rekao je Andrij Jusov i dao uvjeravanje da se radi o namjernom trovanju teškim metalima kao što su živa i arsen, a ne o nesrećnom slučaju.

Portparol je i ranije danas rekao da je supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe generala Budanova, Marijana Budanova, otrovana teškim metalima. On je rekao i da je još nekoliko zaposlenih u agenciji imalo blage simptome trovanja.

On je rekao da je izvjesno Marijana Budanova bila meta a ne njen suprug jer je do njega „nemoguće direktno stići“.

Portparol je rekao da je Budanova u bolnici više od nedjelju dana, a da je nemoguće utvrditi datum trovanja jer je možda trajalo duže vrijeme.

Potvrdio je informacije medija prema kojima su tragovi teških metala otkriveni kod više saradnika vojne obavštajne službe, ali nije dao više detalja.

Po ranijim izveštajima medija, Budanova se liječi od trovanja teškim metalima a analize su pokazale da ima tragove teških metala koji se ne koriste u svakodnevnom životu, ni u djelovanju vojske.

– Njihovo prisustvo može da ukazuje na namjerni pokušaj trovanja – rekao je jedan izvor obavještajne službe, prenio je informacioni portal Babel.

Drugi izvor je rekao da izgleda da je otrov unijet sa hranom. Ona se osećala loše i onda su napravljene analize koje su pokazale trovanje, naveo je taj izvor dodajući da se sada osjeća bolje i da je završila prvu fazu liječenja.

General Budanov, koji vodi Glavni direktorat obavještajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, imao je ključnu ulogu u planiranju i ponekad izvođenju glavnih vojnih operacija protiv ruskih snaga tokom ruske invazije na Ukrajinu započete februara 2022. godine.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta