Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: AP

211. dan je ruske invazije na Ukrajinu. Događaje od prethodnog dana možete pratiti OVDJE.

NATO traži od Kine da iskoristi svoj uticaj na Rusiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se s kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem i pozvao njegovu zemlju da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini.

Stoltenberg je na društvene mreže okačio izjavu o susretu s kineskim ministrom Vangom tokom Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

„Pozvao sam Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini“, naveo je Stoltenberg.

Navodeći kako je iznio svoju zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima i Tajvanom, Stoltenberg je rekao da su spremni da nastave dijalog o globalnoj bezbjednosti.

Ukrajina objavila snimak rušenja ruskog helikoptera
Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je snimak rušenja, kako su kazali, ruskog helikoptera Ka-52.

“Ovo je kraj ruskog helikoptera Ka-52 Aligatora. Oboren je od strane Ukrajinske nacionalne garde sistemom MADPADS. Kolaps ruskog diva će biti isti ovakav”, napisali su.

Snimak nije nezavisno potvrđen.

Erdogan: Razmjena zarobljenika važan korak ka okončanju rata

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmjena zarobljenika koju su sprovele Rusija i Ukrajina, a u kojoj je učestvovalo blizu 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak ka okončanju rata, objavila je danas turska televizija NTV.

Peskov demantuje da je planirano milion rezervista za Ukrajinu

Kremlj demantuje izvještaje nezavisne novinske službe Novaja gazeta da je neobjavljena klauzula u ukazu predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji predviđala da milion rezervista bude pozvano u borbu u Ukrajini.

Prizori iz Rusije: Tužni prizori mobilizacije, moskovski aerodrom pun muškaraca koji napuštaju zemlju

Širom Rusije sinoć su održani protesti protiv mobilizacije rezervista koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. Prema podacima grupe za praćenje prava OVD-Info na protestima je privedeno preko 1.300 osoba. Djelimična mobilizacija u ruskim gradovima je počela, muškarci se odvode autobusima, dok je na moskovskom aerodromu zabilježena gužva muških osoba koje napuštaju zemlju.

Putin u rat planira pozvati milion ljudi?

Ruske nezavisne novine Novaya Gazeta izvijestile su da Rusija planira mobilisati najmanje milion ljudi. Vladimir Putin je juče insistirao na tome da će djelimična vojna mobilizacija uticati samo na mali broj muškaraca, dok je ruski ministar odbrane rekao da je plan regrutovati 300 hiljada ljudi.

Međutim, Novaya Gazeta, nezavisne ruske novine, citirale su neimenovanog zvaničnika u vladi predsjednika Putina koji je rekao da je pravi plan pozvati milion ljudi. Izvor je rekao da jedna tačka u Putinovom dekretu koja je bila povjerljiva i stoga skrivena od javnosti sadrži tu brojku.

Šta se desi kada sin Dmitrija Peskova dobije poziv za mobilizaciju?

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio uvođenje djelimične mobilizacije na teritoriji čitave zemlje, sin jednog od najbližih saradnika prvog čovjeka Kremlja Dmitrija Peskova bio je glavna zvijezda prevare koja je dokazala da se mobilizacija, kao i uvijek, sprovodi samo na odabranim ljudima, dok izuzeci od pravila postoje.

Prvi snimak oslobođenog Hrvata: Razmijenjen sa Azovcima za Putinovog kuma

Rusija i Ukrajina juče su izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljona iz Marijupolja, za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi. Među njima bilo je i deset stranaca, od kojih je jedan i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Eksplozije u Zaporožju

Ukrajinski grad Zaporožje granatiran je rano jutros, izvijestio je zvaničnik gradskog vijeća. Sekretar gradskog vijeća Zaporižje Anatolij Kurtijev objavio je na svom Telegram kanalu da je civilna infrastruktura uništena te da ima žrtava.

I proruski i proukrajinski mediji objavili su kako se radi o pet eksplozija.

Granatiranje dolazi nakon turbulentnih 24 sata za regiju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će Rusija podržati referendum za pridruživanje Zaporožja pod ruskom kontrolom Ruskoj Federaciji, piše CNN.

Rusi su oslobodili 200 ukrajinskih boraca u zamjenu za ovog čovjeka, kaže Zelenski.

Proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta