Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ukrajinski sastav Kaludh Orchestra, koji je izveo pjesmu “Stefania”, osvojio je ovogodišnji Eurosong.

Kada je riječ o ukupnom broju glasova, što od publike, što od žirija, Ukrajina je osvojila 631 bod, Velika Britanija 466, Španija 459, Švedska 438, Srbija 312, Italija 268, a Moldavija 253.

Što se tiče žirija iz evropskih zemalja, najviše glasova išlo je Velikoj Britaniji, Švedskoj, Španiji i Ukrajini. No, bilo je to daleko od pojedinih ‘prognoza’ kako će glasanje, usljed političkih okolnosti, biti predvidivo i da će Ukrajina biti favorizovana.

Proslavljajući pobjedu, Ukrajinci su sa bine poručili – slava Ukrajini.

Inače, tokom izvođenja pjesama, veče je, očekivano, obilježio upravo nastup predstavnika Ukrajine, najviše zbog poruke upućene Evropi na kraju nastupa.

Oni su, uz velike ovacije publike, izveli pjesmu “Stefania”, nakon čega su uputili i poruku auditorijumu.

“Pomozite Ukrajini, pomozite Mariupolju, pomozite Azovstalu, odmah”, naglasio je njihov frontmen.

Inače, uz Ukrajinu, u prvom dijelu večeri su nastupili Češke, Rumunije, Poljske, Finske, Švajcarske, Francuske, Norveške, Jermenije, Italije, Španije, Holandije i Njemačke.

Na naročite reakcije publike naišli su predstavnici domaćina Mahmood i Blanco (Italija), Chanel Terrero (Španija), Subwoolfer (Norveška), Alvan i Ahez (Francuska), ali i poznati finski rok sastav The Rasmus, koji je nastupio sa pjesmom “Jezebel”.

U drugom dijelu, uslijedili su nastupi predstavnika Litvanije, Azerbejdžana, Belgije, Grčke, Islanda, Moldavije, Švedske, Australije, Velike Britanije, Poljske, Srbije i Estonije.

Publika u Torinu posebno emotivno reagovala je na pjesmu “Hold Me Closer” koju je izvela švedska predstavnica Cornelia Jakobs.

Pretposljednja je nastupila predstavnica Srbije Konstrakta, sa pjesmom “In corpore sano”. Baš kao i u polufinalu, njen nastup izazvao je veliku pažnju i ovacije u torinskoj dvorani, a na sličan prijem naišao je i posljednji večerašnji izvođač Stefan Airapetjan (Estonija).

Upravo Srbija jedina je država naše regije koja je prošla u finale.

Crna Gora, koju je predstavljala Vladana Vučinić, ali i Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija ispali su u polufinalu.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta