Foto: UCG

Na devet studijskih programa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) u novoj studijskoj godini, 2024/2025, predviđeno je za upis oko 300 mjesta, saopšteno je iz UCG.

Pod okriljem UCG, koji ove godine slavi 50 godina rada, Filozofski fakultet, kako navode, predstavlja jednu od najstarijih visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori koja je tokom dugog vremenskog postojanja iznjedrila mnoge studijske programe koji su postali i samostalni fakulteti.

“Studijski programi na koje se mogu upisati zainteresovani kandidati su Filozofija, Sociologija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Psihologija, Predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao i integrisane petogodišnje studije Obrazovanje učitelja i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku”, dodaje se u saopštenju.

Kako su pojasnili, polaganje prijemnog ispita obavezno je samo na Studijskom programu za psihologiju, pisanim putem u sklopu kojeg je sadržano polaganje tri testa: Opšte inteligencije, Mentalnih sposobnosti i Test znanja iz psihologije. Za polaganje prva dva testa nije potrebna priprema, a za treći je potrebno znanje iz psihologije na nivou gimnazijskog udžbenika.

Filozofski fakultet, dodaju, ima veliku nastavnu bazu u kojoj studenti mogu obavljati praktični dio nastave.

“Po završetku studija, studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta, u zavisnosti od odabranog studijskog programa, osposobljeni su za rad kako u vaspitno-obrazovnim institucijama, tako i u raznim drugim institucijama koje se, između ostalog bave obrazovanjem, naukom i/ili kulturom”, kažu u UCG.

Svršeni studenti Filozofskog fakulteta danas su, dodaju u saopštenju, priznati akademici, univerzitetski profesori, nastavnici u srednjim i osnovnim školama, stručnjaci u praksi, kulturni i javni radnici, umjetnici koji ostvaruju međunarodna priznanja, književnici, novinari i diplomate.

Razvojni put ove visokoobrazovane ustanove počinje 17. oktobra 1947. godine. Tada je obrazovana Viša pedagoška škola na Cetinju, kao prva visokoškolska ustanova u Crnoj Gori. Time je postavljen jedan od temelja budućeg Univerziteta Crne Gore.

Ova škola je obrazovala nastavni kadar u dvogodišnjem trajanju, čime su postavljeni temelji kasnijih visokoškolskih studija. Pedagoška akademija u Nikšiću nastala je 1. oktobra 1963. godine integracijom nikšićke Učiteljske škole i Više pedagoške škole na Cetinju.

Ona je 1977. godine transformisana u Nastavnički fakultet iz kojeg je kasnije proizišao Filozofski fakultet. Iz okrilja kompleksnog i dalje višeprogramskog Filozofskog fakulteta, odvajaju se i razvijaju još dva samostalna fakulteta i to Fakultet za sport i fizičko vaspitanje (2008) i Filološki fakultet (2016).

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta