Foto: SCG

Usvajanjem Zajedničke izjave juče je završena Deveta konferencija predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region, kojoj je, na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfganga Sobotke, prisustvovao potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović.

Dvodnevnu konferenciju obilježila je rasprava organizovana u tri panela, posvećena bezbjednosti u Dunavskom regionu, značaju obrazovanja za jačanje demokratije kao i načinima povezivanja Dunavskog regiona kao jedinstvenog kulturnog, prirodnog i naučnog područja.

“U okviru prvog panela posvećenog bezbjednosti, govornici su potvrdili potpunu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvali na ubrzanje procesa pregovora sa pet država Dunavskog regiona koje su kandidati za članstvo u EU, a među kojima se nalazi i Crna Gora”, saopšteno je iz Skupštine.


Dodatno, govorili su o izazovima vezanim za migracione tokove, prekogranični kriminal i trgovinu ljudima, te asimetrične prijetnje poput sajber napada.

Fokus drugog sesije bio je na značaju upoznavanja mladih sa funkcionisanjem demokratskog političkog sistema, a panelisti su razmijenili iskustva o dobrim praksama koje u ovoj oblasti sprovode u svojim parlamentima.

U okviru ove sesije potpredsjednik Pejović govorio je o dostignućima Skupštine Crne Gore, ističući da je kroz Demokratske radionice „Barbara Pramer“ koje organizuje skupštinski Edukativni centar za 12 godina prošlo više od 33 hiljade osnovaca iz svih crnogorskih opština.

Na trećem panelu učesnici su razgovarali o modalitetima kulturne i akademske saradnje koji mogu unaprijediti povezivanje država unutar Dunavskog regiona, te istakli da treba posebno pojačati saradnju u prigraničnim područjima koja su međusobno upućena jedna na druge.

Sastanak je završen usvajanjem Zajedničke izjave kojom su učesnici konferencije osudili napad Rusije na Ukrajinu, pozdravili otpočinjanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, te istakli jednoglasnu podršku državama Zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU i pozvali na ubrzanje integracionog procesa sa ovim državama.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta