Borovinić Bojović

Od sjutra u Crnoj Gori na snazi ublažene mjere protiv Covid-19 u više opština. Od ponedjeljka 12. aprila crnogorski maturanti u svim gradovima vraćaju se u klupe.

“Naredne sedmice vrtići, škole I fakulteti počinju regularno da rade u Ulcinju, Bijelom Polju, na Cetinju i u Baru, dok je u Nikšiću i Šavniku pohađanje nastave u školama dozvoljeno samo za maturante i polumaturante”, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje dr Radica Raičević I dodala da se nastava redovno pohađa u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, na Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Tuzima, Budvi, Rožajama.

Od sjutra, 10. aprila, dodaje, otvaraju se I crnogorske luke za kruzere.

“Uslov za ulazak stranaca je negativan PCR test, pozitivan serološki test na antitijela klase IgG ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u našu zemlju vakcinisani drugom dozom vakcine protiv Covida-19”, rekla je Raičević.

U opštinama Ulcinj, Bijelo Polje, Cetinje i Bar, kako je rekla, dozvoljen je  ulazak i izlazak i radnim danima,.

“U tim opštinama biće dozvoljen i rad tržnih centara, štandova, tezgi, kadionica, fitnes centara i teretena. S obzirom na pad broja novooboljelih u ovim opštinama biće dozvoljen i rad ugostiteljima unutar objekata, a za jednim stolom, unutra i vani, moći će da budu do četiri osobe”, precizirala je Raičević.

U Nikšiću i Šavniku, dodaje, dozvoljava se rad baštama i terasama ugostiteljskih objekata sa maskimalno dvoje ljudi za stolom, kao i rad privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički i frizerski saloni i slično) od sedam do 21 sat.

“U Danilovgradu, zbog pogoršanja epidemiološke situacija, biće obustavljena redovna nastava i prelazi se na onlajn sistem, dok će u škole redovno ići samo maturanti i polumaturanti. U ugostiteljskim objektima u Danilovgradu mogu da rade samo terase, a za jednim stolom dozvoljeno je da budu dvije osobe”, rekla je Raičević.

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendima u čitavoj Crnoj Gori i dalje ostaje na snazi, a “policijski čas”, odnosno sloboda kretanja i dalje će, kaže, biti ograničena od 22 sata do pet ujutru narednog dana.

Od sjutra, 10. aprila, omogućava se, kako je rekla, boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport.

“Vakcinacija protiv Korona virusa odvija se planiranom dinamikom. Prvu  dozu primilo je 35.290 građana, a drugu 6.082, tako da ukupno imamo  41.374 vakcinisane osobe”, kazala je Raičević.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da je obezbijeđeno oko 600.000 doza vakcine do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika.

“Dolazak turista biće potpomognut i startovanjem nove nacionalne kompanije koja se očekuje 1. juna. Intenzivno se radi na finiširanju kada su u pitanju kreirani zdravstveni protokoli za turiste”, rekao je Milatović I najavio učešće Vlade u subvenciji PCR testova za turiste.

Broj oboljelih u zemlji, dodaje, sredinom maja mogao bi da bude na nivou koji je bio prošle godine na ljeto.

U Crnoj Gori se, kaže, bilježi snažniji pad broja oboljelih u poređenju sa “konkurentskim destinacijama” poput Hrvatske, Kipra, Grčke i Turske.

“Premijer Zdravko Krivokapić danas je uputio pismo potpredsjednici Vlade Rusije u kojoj obrazlaže trenutnu epidemilošku situaciju u Crnoj Gori s ciljem kako bi se opet uspostavio avio-saobraćaj”, kazao je Milatović i dodao da je od posebne važnosti promocija Crne Gore, te da je otvorena posebna Covid 19 stranica na sajtu montenegro.travel.

Kaže da Crna Gora posjeduje i safe travel bedž, i najavio je i promo spot u društvu prirode, kao jedan od vidova promocije Crne Gore kao turističke destinacije.

“Pad prometa u Crnoj Gori bio je 86 odsto prošle godine, i puno veći u onosu na sva naša konkurentna tržišta. Što se tiče očekivanja za ovu godinu, pretpostavke su da 80 odsto onoga što je bilo 2019. realizuje se u 2021, 60 odsto da bude broj za Istočnu Evropu i 40 za EU”, naveo je Milatović.

Projekcije, kako je rekao, ne mogu biti potpuno sigurne.

“One se kreću u odnosu na vjerovatnoće i informacije koje u tom trenutku imamo. Projektovanje budućnosti je vrlo teška stvar, ali pokušavamo da prenesemo informacije koje imamo”, rekao je Milatović.

U Kliničkom centru, kazao je direktor Interne klinike dr Đorđe Krnjević trenutno se liječi 149 Covid pacijenata.

“Četiri pacijenta su na mehaničkoj, 13 na neinvazivnoj ventilaciji”, rekao je Krnjević.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je, prema ocjeni  ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović, bolja nego u prethodnom periodu, a focus je  sada na poštovanju mjera i vakcinaciji.

“U cilju masovne vakcinacije zajedno sa timom prethodnih 10 dana posvetila sam pažnju pripremama za masovne vakcinacije. Očekujemo da će početkom naredne sedmice svi vakcinalni punktovi biti spremni. Kontigent vakcina iz Kine treba da stigne u očekivanom terminu”, rekla je Borovinić-Bojović. 

Planiraju, kaže, da se dnevno u Crnoj Gori vakciniše 5.000 građana. Samo u Podgorici, kako je rekla, planirano je 30 vakcinalnih punktova.

Dodala je da 18. aprila u Crnu Goru dolazi ekspertski tim sa Robert Koh instituta iz Berlina.

“Oni će boraviti nekoliko dana u Crnoj Gori, a sa kolegama iz Njemačke, sagledaćemo situaciju i nakon toga imati precizne podatke o situaciji u Crnoj Gori”, rekla je ministarka.

Popunjenost kapaciteta u bolnicama je, kaže, 60 odsto i da se primjećuje manji broj hospitalizovanih pacijenata.

Na pitanje da li će 20. aprilla stići vakcine iz Kine, Borovinić Bojović kaže da će narednih dana imati precizan datum, ali da očekuje da će 201.000 vakcina stići u planiranom terminu. 

“To je najava koja treba da se sprovede u budućnosti, još uvijek nismo dobili naknade. Formirali smo spiskove gdje neće biti ni ljekar, ni sestre ni tehničko lice, tako da će svima biti nadoknađeno 250 eura”, kazao je Krnjević odgovarajući na pitanje novinara zašto najavljenu jednokratnu pomoć nisu primili svi koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv Korona virusa.

Borovinić Bojović je dodala da će, prema poslednjoj informaciji, uplata zdravstvenim radnicima biti u ponedeljak, te da se neće čekati sledeća plata kako bi uplata bila realizovana. 

Na pitanje da li građani mogu da biraju vakcinu, ona je objasnila da određeni broj pacijenata, zavisno od nalaza koji posjeduje prije Covida, neće biti u situaciji da bira vakcinu.

“Ne zato što je to nečija volja već zato što određeni medicinski kartoni ne podrazumijevaju svaku vakcinu. Ta kategorija primiće onu vakcinu koju im kao najbolju preporuči ljekar pri pregledu prije vakcinacije, ako u tom trenutku postoji više vakcina. Za one koje nemaju ograničenja, moći će da biraju vakcinu među onima koje su na  raspolaganju”, objasnila je ministarka.

Odgovarajući na pitanje “otkud okupljenima na ulicama Crne Gore potvrde za kretanje”, Borovinić Bojović je odgovorila da nije ona neko ko se bavi direktnom kontrolom potvrda.

“Mjere se moraju poštovati i to je nešto na čemu smo maksimalno radili i insistirali. Apelujem na građane da se ukoliko je ikako moguće uzdrže od okupljanja bez obzira na motive, razloge i slično. Molim na poštovanje mjera”, kazala je ona.

Na konferenciji su govorili ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, direktor Interne klinike KCCG dr Đorđe Krnjević i epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje dr Radica Raičević.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta