Foto: EPA

U graničnim sukobima između etiopskih regija Somali i Afar ubijeno je najmanje stotinu ljudi, objavio je danas regionalni zvaničnik vezano za najnovije nasilne događaje uoči nacionalnih izbora u junu, prenose agencije.

Oko stotinu civila ubijeno je otkako su sukobi izbili u petak, a traju i ovu sedmicu, rekao je zamjenik čelnika policije za sjeveroistočnu regiju Afar Ahmed Humed i za nasilje optužio Afaru južnu pokrajinu Somali i njene snage sigurnosti.

Glasnogovornik Somalija Ali Bedel kazao je da je u petak ubijeno 25 ljudi, dok je “nepoznat broj civila” poginuo u naknadnim napadima istih snaga u utorak. Obije strane poriču da su započele sukobe i za njih krive jedna drugu.

Sukobi na granici dviju regija stariji su od šest mjeseci dugog sukoba na sjeveru u kojem su suprotstavljene federalne snage protiv bivše vladajuće stranke pokrajine Tigray.

Nasilje se pojačalo dok vlada premijera Abiya Ahmeda pokušava uspostaviti kontrolu nad Tigrayom, što je pokazatelj teškoća koje taj dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. ima u održavanju države na okupu.

Nadolazeći izbori smatraju se testom krhke ujedinjenosti Etiopije kojoj sad prijete novi regionalni i etnički sukobi.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta