Foto: gov.me

U ponedeljak, 13. maja, počeće izgradnja obaloutvrda na rijeci Lim u Beranama i Bijelom Polju čime će djelovi naselja uz rijeku Lim biti trajno zaštićeni od poplava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Novi objekti će takođe značajno doprinijeti boljem vizuelnom izgledu i atraktivnosti Bijelog Polja i Berana.

Ovim povodom u Beranama su danas boravili resorni ministar Vladimir Joković, šef kancelarije Svjetske Banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon, kao i predstavnik nadzora na projektu, koji su sa domaćinima, predsjednikom opštine Vukom Todorovićem i potpredsjednikom Damjanom Ćulafićem i saradnicima obišli teren i najavili početak izgradnje.

Ukupna vrijednost radova, koji će biti realizovani iznosi 8.601.787 eura (bez uračunatog PDV-a) od kojih je 4.414.469,88 eura za radove u Beranama i 4.187.315,35 eura za radove u Bijelom Polju.

Ministar Joković izrazio je posebnu zahvalnost Svjetskoj banci, naglašavajući da je početak izgradnje od izuzetnog značaja za Ministarstvo koje implementira projekat, kao i za Crnu Goru kao državu.

“Najvažnije od svega, građani i lokalne samouprave će imati najveću korist od ove investicije”, kazao je Joković.

Ministar je naglasio da će se izgradnjom obaloutvrde i modernih šetališnih zona rijeke Lim u Beranama i Bijelom Polju građanima i turistima omogućiti prijatan boravak i rekreacija uz rijeku. Danas je izvršen obilazak terena, a početak radova je planiran za ponedeljak 13.05.2024. godine.

Glavni projekti regulacije rijeka Lim i Grnčar sprovode se kroz regionalni Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP), koji predstavlja jednu od najvećih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama, ukupne vrijednosti 330 miliona eura, sa akcentom na infrastrukturni razvoj i zaštitu od poplava.

Po završetku predstavljanja početka radova u Beranama, državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Andrija Delić i Salih Gjonbalaj, direktor Direktorata za vodoprivredu Željko Furtula zajedno sa predstavnikom Svjetske banke Kristoferom Šeldonom i saradnicima kao i sa odgovornim predstavnikom Konzorcijuma Kolubara d.o.o. i HSV DOO, Vladanom Ackovićem na projektu, nastavili su obilazak terena u Plavu, Gusinju i Bijelom Polju gdje će se takođe izvoditi radovi na sanaciji rijeka Lim i Grnčar. Susretu su prisustvovali i predsjednici pomenutih opština.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta