Foto: PG Biro

Kancelarija za LGBTIQ lica, koja djeluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada svečano otvara Neđelju ponosa i obilježava desetogodišnjicu povorke ponosa u saradnji sa Organizacionim odborom Montenegro prajda 3. oktobra u Njegoševom parku, sa početkom u 19 h.

“Ovom manifestacijom želimo da proslavimo uspjehe naših hrabrih građanki i građana, koji se beskompromisno bore za svoja ljudska prava uprkos porastu nasilja, netolerancije i fašizma. Prije deset godina, održana je prva povorka ponosa lezbejki, gej, biseksualnih, trans i kvir osoba u Podgorici.

Od tada, postignuti su veliki koraci ka unaprijeđenju ljudskih prava, kao što je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola 2020. godine. Pored toga, zahvaljući Montenegro prajdu, povećana je vidljivost i društvena prihvaćenost LGBTIQ zajednice, kreirana su i implementirana strateška dokumenta na nacionalnom i lokalnom nivou. U okviru obilježavanja Neđelje ponosa pripremljen je performans kojim će se predstaviti istorijat Montenegro prajda, a nakon čega će se prikazati kratkometražni dokumentarni film “Ja sam simbol otpora” , režisera Branislava Milatovića, koji dokumentuje pripreme za Prajd 2020. godine, prvu auto povorku i intervju sa aktivistima i aktivistkinjama koji su vodili i nastavljaju da vode borbu za ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori”, navode u saopštenju iz Sekretarijata. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta