U Podgorici prosječna cijena kvadrata 1.761 euro, na primorju 1.857, na sjeveru 1.200

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.756 eura, saopšteno je iz Monstata.
Zgrade u Podgorici/RTCG

Kako su naveli, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.761 euro, u primorskom regionu 1.857 eura, u središnjem regionu 958 eura, a u sjevernom 1.200 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

„Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća“, kaže se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji provredna društva u prvom kvartalu iznosila je 1.756 eura, dok u kategoriji solidarna stambena izgradnja nije zabilježena prodaja stanova u novogradnji.

Iz Monstata su pojasnili da se u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

“Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti – poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora”, naveli su u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments