Search
Close this search box.

U Podgorici

U nedjelju protest protiv nasilja

Nevladina organizacija Sistem organizovaće protest protiv nasilja, 16. juna u 18 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Kampanja će trajati dok se ne ispune zahtjevi koje će iznijeti na protestu.

Kako su naveli u saopštenju, protest će se organizovati u znak podrške onima koji su pogođeni rodno zasnovanim nasiljem, kao i u želji da pošalu snažnu poruku protiv svih oblika nasilja u našem društvu.

“Suprotno zakonima, moralu i vjeri koji zabranjuju nasilje, ti slučajevi postaju sve češći, čak i prema djeci. Mnoge žrtve koje dožive nasilje, rijetko o njemu progovore”, navodi s eu soapštenju.

Iz NVO navode da smo svjedoci blagonaklonosti koju dio državnog sistema, ali i društva, poklanja nasilnicima.

“Blagim sudskim presudama ili smanjenjem kazni silovateljima, javnosti se šalju poruke da se ne radi o strašnim zločinima i na taj način se dodatno motivišu nasilnici. Isto je i sa govorom mržnje, diskriminacijom, prijetnjama smrću, fizičkim i verbalnim nasiljem”, navodi se u saopštenju.

Nedavno, nakon objave o smanjenoj kazni optuženom za silovanje, desila su se dva napada nad maloljetnicama, a u međuvremenu još jednom osuđenom nasilniku umanjena kazna.  

“Stoga, dužni smo da zajedno poručimo nasilnicima, kriminalcima ali i sudijama da ćemo iskoristiti pravo da štitimo budućnost naše djece! Takodje, želimo poslati poruku Vladi i pravosudnom sistemu, da nećemo pristati na blage i smanjene kazne silovateljima i ostalim nasilnicima! Ako Vlada i pravosuđe konstantno svojom praksom hrabre i štite nasilnike, a pojedini mediji o svemu tome senzacionalistički izvještavaju – naš narativ, pomoć žrtvama nasilja i naša sveukupna borba takođe mora biti neprestana”, navodi se u soapštenju.  

Kampanja će trajati dok se ne ispune zahtjevi koje će iznijeti na protestu.

“Od srca vas pozivamo da se ujedinimo i stvorimo jedinstven front u borbi protiv nasilja, koji će osnažiti žrtve da potraže pomoć a oslabiti društvenu i sistemsku podršku nasilnicima”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments