NAJNOVIJE

U evropski parlament (EP) poziva na nezavisnu međunarodnu istragu međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, navodi se u radnom dokumentu oko kog će danas biti nastavljeni pregovori svih političkih grupacija Evropskog parlamenta, radi izrade zajedničkog teksta, a u koji je N1 imao uvid. Očekuje se da će ti pregovori trajati do kasno u veče u srijedu.

U nacrtu rezolucije se osuđuju napadi srpskih zvaničnika, a posebno premijerke Ane Brnabić i predsjednika Aleksandra Vučića na posmatrače izbora, uključujući poslanike u Evropskom parlamentu i poziva se na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima.

Evropski parlament je, kako se dodaje, duboko zabrinut zbog pokušaja diskreditacije i zastrašivanja posmatrača i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da izbegnu bilo kakve dalje kampanje dezinformacija protiv posmatrača izbora i da uspostave uslove koji omogućavaju domaćim i međunarodnim posmatračima da efikasno obavljaju svoj posao, da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, pretnji, odmazde, štetne diskriminacije i pritisaka.

U dokumentu se oštro osuđuju i nepotkrijepljene tvrdnje srpskih vlasti da su države članice EU bile umešane u organizovanje postizbornih protesta, i izražva se žaljenje što su protesti iskorišćeni kao povod za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci. Evropski parlament podsjeća i da je predsjednik Srbije posle izbora najavio da će do kraja 2023. godineobjaviti pismo o „brutalnom miješanju važne zemlje u izbore” u izborni proces u Srbiji, što se nikada nije dogodilo.

EP, u radnom dokumentu u koji je N1 imao uvid, žali što su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održani 17. decembra 2023. godine „odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja za slobodne i poštene izbore“, zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika da bi, kako se dodaje, stekli nepravednu i neopravdanu prednost. Smatraju da se ovi izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i izražena je uznemirenost razmerama prevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta